Nije sve onako kako se čini Rudolf Baier

Nije sve onako kako se čini

Da je sve onako kako se čini, voda koju rukom zahvatiš iz mora, bila bi plava. (H. Širazi) Ovaj nam citat otkriva svu istinitost stvarnosti u kojoj se nalazimo u ovo predbožićno vrijeme ilitiga 'božićni advent' - kako neki skrojiše ovaj novi termin izrugujući se svem onom božićnom sjaju koji je ukrao pokoru, jednostavnost i okrenutost duhovnim vrlinama koje bi trebale obilježavati hod kroz Došašće prema Božiću.

Ove godine, kao nikad do sada, valjda konačno pušteni nakon ograničavanja zbog pandemije, blještavost, šarolikost, iće i piće, lampice i svjećice, sajmovi i koncerti, društvena događanja, koncerti, klizališta, fuliranje i foliranje, naslikavanje i zabavljanje, a na kraju i svjetsko nogometno prvenstvo – skoro potpuno je ukralo pripremu za Isusov rođendan! Mi već navelike slavimo Božić, samo smo iz itekako preuranjenog slavlja, još izostavili i Slavljenika!

Izvana se čini kako nema sretnijih ljudi i sretnijeg vremena! Ali to se samo čini, kao što nam se čini i da je voda plava! U razgovorima s ljudima otkriva se velika tjeskoba duše, strahovi i nemiri, usamljenost… Samo ponegdje koji medij izbaci članak o velikom porastu samoubojstava kod mladih, psihičkih poremećaja, depresije, anksioznosti… „Nakon dvije godine "strogih mjera" u UK svaki četvrti adolescent ima problema sa psihičkim zdravljem. Kod djece od 11 do 16 godina probleme ima njih oko 20%. Broj djevojčica koje imaju poremećaje u prehrani se povećao za 50% u odnosu na 2017. godinu. To što smo „mjerama“ napravili djeci je naprosto strašno i dolazit će na naplatu desetljećima.“ – donosi britanski list The Telegraph.
Situacija ni kod nas nije puno drugačija. Mr. sc. Martina Krešić Ćorić dr. med. specijalista psihijatar adolescentne psihijatrije i psihoterapije na nedavno održanom okruglom stolu koji je organiziran u sklopu obilježavanja Međunarodnog dana osoba s invaliditetom 3. prosinca, iznijela je zapanjujuće podatke o mentalnom zdravlju naše djece i mladeži.

Između ostalog kazala je i kao je sve veći broj djece koja ozljeđuju i koja se samoozljeđuju prakticirajući svojevrsno natjecanje preko virtualnih grupa tko će se više i dublje zarezati!!! Sve više je djece koja se žele ubiti i koja su u dubokoj depresiji jer su potpuno zbunjena i nesređena u svom identitetu zbog zbrke oko roda i spola i svim odobravanjima oko toga kako je sve normalno. Pod utjecajem medija i kod nas počinje biti moderno biti gay, ili „bi-sexual“ ili „fluidan“.

Među adolescentima postalo je biti moderno i tvrditi kako su „u spektru“: – autisti ili ašpergeri“ – jer su to bili i neki znanstveni velikani. Također i kod nas je u porastu pojava transrodne djece, vršnjačkog nasilja, incesta, sexualnog zlostavljanja unutar obitelji… - Sve ovo ukazuje na stanje totalnog mraka i pomrčine stvarnog života unutar obitelji, zajednica, škole, društva… - tame koju nikakve izvanjske lampice ne mogu zamaskirati.

Pokazuje i kako je svijet uspio jako i duboko „rasklimati“ zaštitnu mrežu koja je sve dijelove života, osobe i društva držala na okupu – a to su obitelj i zdravi obiteljski i međuljudski odnosi. „Onaj tko „gradi svoj dom“ ostvaruje temeljnu karijeru. Sve ostale karijere postoje samo s jednom svrhom – a ona je podržati temeljnu karijeru.“ (C.S. Lewis) Svijet je doista uspio u tome da su ljudima danas postale važnije sve ostale karijere nauštrb one temeljne od koje sve počinje – a to je izgradnja vlastite obitelji!

Prava ljestvica vrijednosti stvara se tek kad se Bog stavi na prvo mjesto. Onda On daje svjetlo i snagu za neminovna preslagivanja prioriteta. Zato Gospa u zadnjoj poruci opet ponavlja ono što je već više puta u svojim pozivima istaknula: „Ja vas, dječice, s ljubavlju pozivam vratite se Bogu, jer Bog je ljubav i nada vaša. Nemate budućnosti ako se ne odlučite za Boga i zato sam s vama da vas vodim da se odlučite za obraćenje i život, a ne za smrt.“ (25. 11. 2022.)

Promašit ćemo ovaj Božić ako dopustimo svijetu da nam kreira modele, smjernice i ciljeve onoga što svijet smatra Božićem.

Njihov Božić nikad neće biti na korist i spasenje naše duše. Najčešće je sav ovaj svjetski sjaj oko nas samo zato kako bi se nekome drugome napunili džepovi.

Zato je još interesantnija činjenica da se, prema svjedočenju vidjelaca, samo za Božić, Gospa ukazuje s malim Isusom u naručju. Vidjelica Marija to ovako opisuje: “...kao i svaki put za Božić, i večeras je došla s djetetom Isusom u naručju, obučena u zlatnu odjeću kao uvijek kad su svetkovine. Dijete Isus je izgledao kao novorođenče.” Možda nam i s ovom izuzetkom koji Gospa čini za Božić Ona želi reći kako nema pravog Božića bez intimnog susreta s malim Isusom kojeg ćemo naći ne pod svjetlima ovoga svijeta, nego u vlastitom srcu i u naručju nama najmilijih. Tamo gdje se gradi i grije vlastiti dom, pa makar on bio i jedna štalica.

Paula Tomić /Glasnik Mira 12/2022

Označeno u