Posušje progovorilo uz knjigu ´Nisam šutio´

U Posušju je u nedjelju 6. studenoga predstavljena knjiga ´Nisam šutio – otvoreno o Crkvi politici i društvenim događanjima´ autora fra Marija Knezovića.

Kino dvorana, svjedoci kažu, nikada nije bila ispunjenija. Okupilo se gotovo 500 znatiželjnika. O knjizi su govorili dr. Marko Tokić i dr. Nino Raspudić.

Program je vodio Dragan Soldo, s Radiopostaje Mir Međugorje. Ulomke iz knjige su čitali Ivan Skoko i Marijan Knezović. Pjevanjem je događaj obogatila Frama iz Posušja.

Dr. Marko Tokić je na zanimljiv način prelistao knjigu čitajući isječke iz nje koje smatra društveno poticajnima i kao prilog buđenja pozaspale svijesti i odgovornosti u društvu. Dr. Tokić osobito smatra kapitalnim što fra Mario osim analiza iznosi i vizije kako bi društvo moglo biti bolje i kako bi oni koji obnašaju vlast mogli raditi za opće dobro, a ne samo za svoj probitak. Istaknuo je kako je knjiga prikladan sadržaj da i mladi iz nje mogu raščlanjivati svoju ulogu na društvenoj sceni.

- Jasnoća stavova, bistrina misli i moć trezvenih zaključaka snaga su ove knjige - rekao je dr. Tokić.

Dr. Nino Raspudić je prepričao detalj koji je i njega gurnuo u medijsku orbitu, ako i brojna osporavanja nakon što je upoznao fra Marija. Dotaknuo se detalja koji se zbio nakon što je gostovao u emisiji Agape koju uređuje i vodi na Radiopostaji Mir Međugorje fra Mario Knezović.

- Nakon toga su ga ´dežurni´ ljevičari prozvali pa je zbog toga čak završio na policijskome obavijesnome razgovoru. Autor nije bježao ni od jedne teme, nije se bojao pisati o onome o čemu drugi šute, analizirao je i teme Crkve i iznio stavove koji su zbilja za naše okruženje revolucionarni. Fra Mario ima izvrsnu nadarenost za prepoznavanje detalja koji mnogima promaknu. Osobito mi je drago čitati tekstova u kojima iz sportske perspektive analizira krupna politička i društvena stanja – rekao je dr. Raspudić te je s velikim poštovanjem pozdravio hrabrost i način na koji piše fra Mario.

Autor fra Mario je u zahvalnoj riječi kazao kako sama činjenica da jedan fratar mora pisati ovakve tekstove govori o tome u kakvome stanju društvo živi. Mnogi su zastrašeni, ucijenjeni, prodani i ušutkani.

- Međutim dok pravednici na društvenoj sceni šute, oni drugi su glasni i uzimaju plijen iz usta ušutkanih - zaključio je fra Mario.

Na početku predstavljanja prikazan je video prilog s prvoga predstavljanja u Zagrebu.
Prihod od knjige ići će za potrebe izgradnje studentskoga doma sa siromašne studente u Mostaru.