10 činjenica o pobačaju koje se prešućuju

"Ljudski život mora biti cijenjen i štićen bez ograničenja od časa začeća.

Ljudskom biću moraju od prvog časa postojanja biti priznata osobna prava, među kojima i nepovredivo pravo svakog nedužnog bića na život." (KKC, br. 2270)

1) DNK fetusa različit je od DNK majke!
Jeste li znali da fetus ima različit DNK od majke? Ovom činjenicom jasno je da se radi o drugom životu i drugom tijelu unutar majke. Upravo zbog toga tvrdnja da žena ima pravo odlučivati o svome tijelu je pogrešna.

2) Prenapučenost je mit!
Nedavna istraživanja pokazala su da bi čitavo svjetsko stanovništvo stalo u državu Texas. I sami smo svjedoci depopulacije, odumiranja čitavih sredina. Ipak, u medijima se vrlo često kao argument za pobačaj provlači pitanje prenapučenosti.

3) Ljudsko srce počinje kucati 21. dan od začeća!
Nepobitna je znanstvena činjenica da svaki kirurški pobačaj zaustavlja jedno ljudsko srce koje kuca.

4) Pobačaj na ženi ostavlja teške fizičke i psihičke posljedice!
Za tijelo žene namjerni pobačaj je neprirodan i ostavlja brojne posljedice. Od fizičkih posljedica možemo navesti: rak dojke, rak grlića maternice, jajnika i jetre, smrt, upalna bolest zdjelice, perforacije maternice, razderotine grlića maternice, predležeća posljedica, komplikacije pri porodu i budućim trudnoćama, izvanmaternična trudnoća.

Kao psihičke posljedice: potrebe za psihološkim liječenjem, PTSP, seksualna disfunkcija, suicidalna razmišljanja, javljanje ovisnosti o cigaretama, alkoholu, drogama i negativne posljedice za zdravlje koje te ovisnosti sa sobom nose, poremećaji u prehrani, zlostavljanje djece, problemi u braku i obitelji.

5) Legalizacija ne smanjuje broj pobačaja, već utječe na društvenu svijest da on nije štetan i neispravan!
To pokazuju i konkretni podaci iz SAD-a gdje je 1972. godine izvršeno najviše 210 000 pobačaja (po najslobodnijim procjenama). Nekoliko godina kasnije, nakon legalizacije pobačaja, broj je dosegnuo 1,5 milijuna godišnje. Jasno je da je legalizacija pobačaja utjecala na svijest ljudi i potaknula na seksualno neodgovorno ponašanje. Zakon je taj koji poučava o štetnosti i neispravnosti nečega.

6) U mnogim zemljama pobačaj je političko sredstvo za ostvarenje ciljeva i spolne diskriminacije!
U Indiji i Kini vrše se testovi utvrđivanja spola djeteta. Ako se radi o djevojčici, vrši se pobačaj. U Kini je u ruralnim dijelovima omjer dječaka i djevojčica 4/1. Po procjenama Kineske akademije za društvene znanosti, u Kini će do 2020. godine biti oko 30 milijuna muškaraca sposobnih za ženidbu više nego žena.

7) Naglašavanjem izuzetaka nastoji se senzibilizirati javnost na odobravanje pobačaja.
Istraživanja u SAD-u govore da od ukupnog broja izvršenih pobačaja manje od 2% je onih koji imaju indikaciju poradi silovanja, incesta ili ženinog tjelesnog zdravlja. Ipak upravo takvi slučajevi često se spominju u argumentiranju pro choice aktivista.

8) Iskustva i savjeti žena koje su prošle najtraumatičnije oblike začeća i pobačaja!
Žene koje su bile žrtve silovanja ili incesta i koje su nakon začeća pobacile, njih 90% se izjasnilo da bi savjetovalo druge žrtve takvog nasilja da ne pobace. S druge strane, žene koje su rodile dijete začeto silovanjem ili incestom nisu zažalile zbog svoga izbora.2

9) Komercijalizacija ljudskih embrionalnih i fetalnih tkiva za potrebe farmaceutske, kozmetičke i prehrambene industrije!
Kulture stanica uzgojenih od pobačenih fetusa česti su sastojak krema za lice. Poznat je i slučaj iz 2011. godine kada se otkrilo da tvrtka Pepsi surađuje s tvrtkom Senomyx koja razvija pojačivač okusa na bazi bubrežnih stanica ljudskog embrija. Manje je poznat i slučaj kada je 1981. godine na francuskoj carini zaustavljen kamion hladnjača s kontigentom zamrznutih ljudskih fetusa iz bivše Jugoslavije namijenjen za francuske kozmetičke tvrtke.

10) Ženi ultrazvuk omogućuje vidjeti da fetus nije nešto već netko!
Više od 80% trudnica odustane od pobačaja nakon što na zaslonu ultrazvuka vide svoje nerođeno dijete.3

„Bog je jedini Gospodar života od početka do svršetka: nitko i ni u kakvim okolnostima ne može sebi uzeti pravo izravno usmrtiti nevino ljudsko stvorenje.“ Ivan Pavao II.

pastoralmladih.hr