Za studente je ona bila samo obična čistačica, ali ono što im je profesor rekao o njoj će ih navesti na razmišljanje!

Ovo je priča o lekciji iz poniznosti. Uvijek treba obratiti pažnju na male stvari i sve ljude. Zapamtite - svi smo jednako vrijedni u božjim očima.

Na osnovu nekog posla ne trebamo nikoga da cijenimo. Svi smo mi ljudi i svi smo jednaki na ovom svijetu. Pravi primjer je dao jedan profesor u engleskoj koji je odlučio da iznenadi svoje studente blic testom, iako im to nije najavio.

Mnogi od studenata su negodovali, samo jedan nije, najbolji student koji je mislio da sve zna i da će bez problema završiti ovaj test. Tako je i bilo, svi su krenuli sa radom, ali zadnje pitanje na testu je bilo KAKO SE ZOVE ČISTAČICA KOJA RADi? Svi su se smijali zbog toga, mislili su da se profesor šali i da ono ne nosi ništa bodova.

Ostavili su prazno polje, jer svi joj znaju lice i lik, ali niko ne zna ime. Tako je profesor rekao, da svako pitanje nosi isti broj bodova, pa tako i to pitanje. Želio je da ih nauči lekciju, da svakog čovjeka moraju gledati jednako.

Potom je pohvalio čistačicu i rekao, kako je ona divna teta, koja svako jutro čisti i osmjehuje se svima. Nije dovoljno samo da prođete pored nje, trebate je pitati kako je, upitati i za ime, jer je i ona jednaka kao što su to i profesori koje studenti pozdravlju u prolazu i čija imena znaju.

Ovo je sigurno lekcija koju će oni pamtiti dok su živi.