Bivša Missica postala katolička misionarka

Pobjeda na izboru ljepote i misionari maju mnogo više zajedničkog nego što biste očekivali!

Možda niste mišljenja da pobjeda na izboru i misionari imaju mnogo toga zajedničkog, ali jedna je mlada žena otkrila da se te dvije uloge nevjerojatno preklapaju.

Kathryn Kueppers okrunjena je za Miss Minnesote 2019. i s tom ulogom zavrsila je prije dvije godine (nacionalno natjecanje za izbor Miss Amerike otkazano je 2020. zbog globalne pandemije).

Danas služi kao misionarka FOCUS-a i otkrila je da ju je uloga natjecanja dobro pripremila za misionarsko djelovanje.

“Veliki dio onoga što sam radila kao Miss Minnesote bilo je upoznavanje ljudi”, rekla je u intervjuu za Aleteiju. “Sretala sam ljude svaki dan, posvuda i iz svih društvenih slojeva.”

Brzo je shvatila da svaka osoba koju je upoznala žudi da bude viđena, poznata i voljena. "Naučiti vidjeti dostojanstvo u svakom čovjeku i osjećati se ugodno u razgovoru sa strancima bila je najveća lekcija koja se prenijela u moju misiju" , rekla je.

Ako niste upoznati s FOCUS-om (Fellowship of Catholic University Students), njihovi misionari služe zajedno s ministarstvima, kapelanima i pastorima na kampusu, susrećući se s desecima tisuća ljudi diljem svijeta i dijeleći s njima katoličku vjeru. Prema web stranici FOKUS-a :

Za akademsku godinu 2022.-2023., 861 misionar služit će na 216 lokacija: 193 kampusa (uključujući osam međunarodnih kampusa i 10 Digital Outreach kampusa) i 23 župna mjesta. Od 216 mjesta, 21 će po prvi put primiti misionare FOCUS-a. Do 2027. FOCUS očekuje više od 1000 misionara koji će služiti na više od 250 lokacija diljem svijeta.

miss minessote 2

Kathrynina priča je fascinantna, a njezin rad kao kraljice izbora i misionarke samo je vrh ledenog brijega. Bila sam tako znatiželjna saznati što ju je nadahnulo da se prijavi na natjecanje i kasnije postane misionarka!

Kakva majka takva kći

Ispostavilo se da joj je najveća inspiracija za sudjelovanje na izboru bila majka. Kathrynina majka bila je Miss Minnesote 1983. Kad je Kathryn okrunjena 2019., postale su tek 11. par majke i kćeri u 100-godišnjoj povijesti Organizacije Miss Amerike koji je osvojio svoje državne titule!

"Svake smo godine zajedno gledali natjecanje", prisjetio se Kueppers. Osim njezine mame, "žene koje sam gledao kako se natječu prije mene stvarno su me inspirirale da se natječem."

Divila se stremljenjima ka karijeri, talentima i služenju koje su te žene pokazivale.  Zapravo, odlučila je odati počast prošlim pobjednicama izbora za Miss Minnesote posebnim videom:

Iako su i ona i njezina mama osvojile krunu, zabavilo ih je kad su otkrile da su njihova iskustva s natjecanja bila nevjerojatno različita. “Posao Miss Minnesote nije ono što je bio u vrijeme moje mame,” rekla je Kueppers. “Bila je to stalna šala shvaćajući razlike između naših iskustava!”

Uz društvene medije, COVID i ukidanje natjecanja u kupaćim kostimima, današnji izbor za Miss Amerike uključuje “puno više marketinga, a manje 'modelinga', rekla je. Ali i ona i njezina mama uživale su u javnim govorima, pjevanju i putovanjima po cijeloj Minnesoti.

Inspirativan način života

A što je s postati misionar? Objasnila je da je sve počelo kada je upoznala neke od FOCUS misionara na svom fakultetu.

“Misionari FOCUS-a koje sam upoznala u centru Mankato Newman Državnog sveučilišta Minnesota (MSU) promijenili su mi život” , rekla je.

Poput kraljica ljepote koje su me inspirirale svojim načinom života kad sam bila mlađa, i ove su me misionarke inspirirale svojim načinom života. Živjeli su s vidljivom radošću i otvoreno sve davali Gospodinu.

Shvatila je da ne samo da želi živjeti s ovom vjerom, već je želi dijeliti s drugima kao što su i oni činili. Stoga im se pridružila.

miss minessote 1

“Već smo pozivali studente na događaje u kampusu, roštiljanje, misu i pokrenuli naše prve biblijske studije”, rekla je. “Radost je rasti dublje u odnosu s našim Gospodinom uz ove studente!”

Kueppers nije sigurna što će raditi nakon što završi s FOCUS-om. “Manje vremena provodim planirajući svoje sljedeće korake, a više vremena pitajući Boga: 'Što želiš od danas?'”, rekla je.

Stekla je dvije diplome, a jedna od njih je kulinarska koju će koristiti kao učiteljica. Catholic Spirit izvijestio je o njezinom interesu za poučavanje kulinarskih umjetnosti i životnih vještina:

U početku su Kueppersovi planovi za karijeru bili usmjereni na kulinarske radnje — otvaranje pekare ili rad u kuhinji. S vremenom se usmjerila na podučavanje kulinarskih i životnih vještina, proučavajući obiteljsko i potrošačko obrazovanje na Državnom sveučilištu Minnesota, Mankato. “Mogla bih muškarcima davati ribu svaki dan ili bih mogla naučiti muškarce pecati”, rekla je. “Osjećao sam da bi me više ispunjavalo podučavati druge tim životnim vještinama — kuhanju, planiranju obroka, proračunu.”

Što god uslijedilo, Kueppers je u miru, vjerujući u Božji plan za nju. “Vjerojatno nije onaj o kojem sada razmišljate, ali Njegov je plan mnogo bolji i još uzbudljiviji”, rekla je.

Njezin najbolji savjet? Svaki dan odvojite vrijeme za molitvu.

“Otkrila sam da je svakodnevna molitva jedini najbolji način da čujemo što je Božji plan. Kroz molitvu gradimo svoj odnos i povjerenje s Isusom i otvaramo svoja srca Njegovoj mudrosti.”

Označeno u