Vjenčanje u bolnici djevojke u završnoj fazi raka dirnulo je svijet

'Obećavam ti vjernost u dobru i u zlu, u zdravlju i bolesti. Ljubit ću te i poštovati u sve dane života svoga.' Ovim riječima iz obrednika vjenčanja ovaj je mladi par pokazao na svom primjeru što to uistinu znači. Njihovo vjenčanje dirnulo je svijet.

Nedavno održano vjenčanje djevojke iz Brazila u terminalnoj fazi bolesti dirnulo je društvene mreže zbog svjedočanstva ljubavi i vjernosti ovog para "u zdravlju i bolesti".

Jéssica Alves Ribeiro de Andrade i Fernando Medeiros de Andrade vjenčali su se 20. kolovoza na svečanosti koju je predvodio fra Mario Silva u kapelici bolnice Napoleão Laureano, u državi Paraíba (Brazil).
Fra Silva je rekao za katolički portal ACI Prensa da je par građanski vjenčan od 2012. godine te da imaju trogodišnjeg sina.

Jéssica, koja ima 27 godina, bori se s rakom kostiju od 2016. i bila je primljena u bolnicu kada joj je svećenik išao podijeliti sakrament bolesničkog pomazanja na zahtjev jedne osobe.

„Te noći osjetila je jake bolove i nakon što sam završio sa sakramentom bolesničkog pomazanja, upitao sam je mogu li još nešto učiniti za nju jer sam bio dirnut njenom situacijom i rekla mi je da se želi vjenčati”, rekao je fra Silva.

“Rekla je da želi primiti Božji blagoslov i da zna da joj to nedostaje. To bi bio veliki lijek i milost u njenom životu. Nije htjela umrijeti bez primanja blagoslova vjenčanja jer su oboje katolici i sanjaju o vjenčanju kako bi živjeli sakramentalni život”, komentirao je fra Silva.

ribeiro-de-andrade.jpg

Fra Silva dočekao je mladence, njihove kumove, roditelje i ostale koji ih prate. Pozdravlja ih i izražava radost cijele zajednice 

“Nazvao sam njenu obitelj i dali su mi Fernandov broj telefona. Upitao sam ga da li je zainteresiran za vjenčanje. Počeo sam češće ići u bolnicu i započeo s procesom kako bih saznao mogu li se vjenčati ili ne”, ispričao je.

Fra Silva je dobio odobrenje Nadbiskupije Paraíbe da održi vjenčanje u bolnici te je pripremio odgovarajuću dokumentaciju para.

"Jéssicin obiteljski liječnik mi je rekao da je njezin slučaj vrlo ozbiljan i da se radi o vrlo nasilnom obliku raka, tako da joj se bol može samo ublažiti, ali ne i ukloniti”.

ribeiro-de-andrade-1.jpg

Jéssica i Fernando tijekom ceremonije

Fra Silva je osam dana zajedno s bolnicom organizirao vjenčanje. U početku je par želio intimno vjenčanje u Jéssicinoj sobi, ali su se na kraju odlučili vjenčati u kapelici bolnice jer je njihova priča dirnula mnoge ljude i medije.

Tri dana prije ceremonije svećenik je porazgovarao s njima, “da vidim da li su sigurni u svoju odluku i da li imaju bilo kakav razlog za poništenje. Također sam s njima porazgovarao o temeljnim aspektima braka”.

"Naglasio sam im da ovo nije samo društveni događaj koji traje jednu noć, te da su ljudima kasnije potrebne druge stvari. Rekao sam im da je brak nešto što oni daju, što oni nude jedan drugome i da sam ja samo pomoćnik ", ispričao je.

"Pričao sam im o ljubavi, vjernosti, radosti i tuzi u zdravlju i bolesti. Zatim sam se više posvetio razgovoru s mladoženjom: ‘Fernando, jesi li svjestan da se ženiš s Jéssicom u vrlo teškom trenutku njezina života. Ako je tvoja ljubav bila u stanju izdržati te poteškoće, možeš joj jasno i slobodno reći “da”",rekao je svećenik za ACI Prensu.

Jéssica je željela sjediti za vrijeme vjenčanja, ali zbog tjelesne boli nije mogla podnijeti ostati u sjedećem položaju tijekom cijele ceremoniju. "Rekli smo joj: "Ako trebaš ići u krevet, odnijet ćemo te u krevet", prisjeća se svećenik.

ribeiro-de-andrade-2.jpg

Jéssica se priprema za vjenčanje

ribeiro-de-andrade-3.jpg

Jessica dolazi na ceremoniju vjenčanja u krevetu

"Tog dana je Evanđelje navodilo da se svjetiljku ne može upaliti da bi je sakrili. Kada sam pogledao kroz prozore kapele, ganulo me vidjeti kako svi pacijenti stoje u krilu bolnice gdje je ona bila hospitalizirana jer nisu mogli sići do nas”, rekao je fra Silva.

ribeiro-de-andrade-4.jpg

Pacijenti koji gledaju kroz prozor prema kapeli
Tijekom propovijedi, svećenik je govorio o “tome kako ljudi polažu male nade u kršćanska vjenčanja” te da je slavljenje Jéssicina i Fernandova vjenčanja trebalo prosvijetliti cijelu bolnicu. "Osim što su mladoženja i mlada bili lijepi, mislim da je to izazvalo najveće divljenje”, rekao je svećenik.

ribeiro-de-andrade-5.jpg

Par prima blagoslov sa slikom Djevice Marije

ribeiro-de-andrade-6.jpg

"Sada možete poljubiti mladu"

"Zanimljiva anegdota je da se ona prije nije smiješila. Bez obzira koliko sam se trudio, nisam je mogao nasmijati. Na dan vjenčanja, smiješila se i govorila s lakoćom, što nije bilo uobičajeno. Moglo se vidjeti da je oživjela", prisjetio se svećenik.

ribeiro-de-andrade-7.jpg

Zdravica za mladence

ribeiro-de-andrade-8.jpg

Mlada s prijateljicama koje su bile na vjenčanju

Nakon ceremonije, obitelji, svećenik i mladenci otišli su u Jéssicinu sobu. Ondje je Fernando ispričao kako "u početku Jéssica nije željela biti njegova djevojka, ali su se s vremenom zaljubili i osjetili potrebu da to učine stvarnim".

ribeiro-de-andrade-9.jpg

Fra Silva pozdravlja par

Fra Silva je rekao da je Jéssica potvrdila da "dok postoji nada, postojat će život" i da je njihov vjerski brak “poput novog početka ili ponovnog rođenja".

"Njezin suprug brine za nju i želi svakodnevno biti uz nju. Ostavio je posao i sve kako bi se brinuo za nju. Dao je svjedočanstvo o trajnosti i katolički brak je to potvrdio", istaknuo je svećenik.

Fra Silva je rekao da je to prvo vjenčanje koje je vodio u bolnici i da je to za njega bio važan događaj jer je njegova majka umrla od raka kad je bio dijete.

“Jako me dirnulo kad sam vidio Jéssicin slučaj. Ima tek 27 godina i majka je. Osjećao sam se ispunjeno predsjedajući njezino vjenčanje.

Kad je moja mama umrla bio sam malen i nisam znao koje su njezine želje i nisam mogao ništa učiniti za nju. S druge strane, uspio sam učiniti nešto za Jéssicu ", rekao je.

Prevela Erika Radović| Medjugorje-info.com