Znala je da će umrijeti, pa je otišla u kupovinu

Elisa Girotto je željela da joj kćer osjeća njenu ljubav dok odrasta bez majke.

Poklon za svaki rođendan i svaki Božić, pažljivo izabran za svaku dob i svaki trenutak. Edukativne igre za prvih nekoliko godina, odjeća i nakit za adolescenciju, te globus na kojem su označena mjesta za koja se nada da će njezina kćer jednog dana posjetiti.

“Tako da budem uz tebe do tvoje 18. godine” - ovo je posljednja rečenica jednog od članaka o Elisi Girotto, umirućoj Talijanki koja je kupila poklone za sljedećih 18 godina života svoje kćeri.

Oni koji su dobili dijete znaju koliko promjene i veselja dijete unese u život. Nije sve uvijek bajno, puno osmijeha i lijepih gesta, ali nevjerojatna je moć života koja svojim dolaskom u isto vrijeme zadaje bol i omogućava vam da u rukama držite ljepotu koja je ujedno čista i pustolovna. Oduzme vam dah više od bilo čega na svijetu. Ta nevjerojatna ljubav prema novom biću, ljubav prema toj maloj osobi koja je do tada bila nezamisliva, a sada je neotuđiva.

Kao u neobičnim i steriliziranim jaslicama, majku, dijete i oca okružuju babice, doktori i medicinske sestre, u ulozi pastira stoje rodbina, prijatelji i kolege te nekoliko svetih kraljeva koji donose darove izdaleka. Nekad i pravo zlato!

Preplave me osjećaji kada se sjetim tih trenutaka, mirisa, svjetla i brzog kucanja srca.

Kada se pokušam staviti na mjesto Elise Grotto koja je u isto vrijeme prigrlila svoje novorođenče i svoju smrtnu kaznu, osjećam vrtoglavicu, kao da se nalazim na vrhu tornja.
Elisa i Alessio tek su postali roditelji, a njezino tijelo je počelo odumirati odmah nakon poroda. Elisino tijelo je počelo odumirati, bolovala je od rijetkog oblika raka dojke koji je bio u posljednjem stadiju. Jedna luda stanica sve je pokrenula, a moderna medicina ju nije mogla uhvatiti i uništiti. Alessio je to teško podnio. Razmišljao je o samoći koja ga čeka, ali i o tome da će sa sobom imati svoju kćer. Kćer majke koja, bez obzira na sve, polako izmiče.

Željeli su se vjenčati u rujnu, no nisu imali vremena pa su to učinili u kolovozu. Toliko su stvari željeli učiniti skupa, njih troje. No, nisu imali vremena. Elisa je preminula nakon što je njihova kćer napunila godinu dana.
Zahvaljujući Amazonu, eBayu i svim drugim oblicima online kupovine, slomljena od umora i boli, Elisa je i dalje mogla odabrati i kupiti mnoštvo poklona.

Da, mnoštvo. Mislila je na svaki Božić i rođendan koji će njezina kćer proslaviti bez nje u sljedećih 18 godina.
Njezini su pokloni pomno izabrane poruke koje je željela poslati svojoj kćeri. Na taj je način mogla ostaviti trag žene koji bi bio primjer njenoj kćeri i trag vrijednosti kojima ju je željela podučiti, ali nije mogla.

Hrabra majka snimila je i poruke podrške koje će djevojčica čuti kad odraste, a suprug Alessio otkrio je da ga je prije smrti zamolila da malena vodi svuda sa sobom kako bi 'slijedila njegov primjer i naučila smisao života'.

Ova dramatična i divna priča ostavila je u meni osjećaj tuge.

Vjerojatno zato što je Elisa napisala, “Tako da budem uz tebe do tvoje 18. godine.”

Samo do tada? Možda je smatrala da se s tim treba zadovoljiti ili je pak imala na umu vidljiv oblik svog prisustva.

Sada, kada je prešla na drugu stranu, zna da će zauvijek moći biti uz svoju kćer. Može biti njezina majka, misteriozna, ali jaka, svakog dana i svake minute.

Nadam se da će joj sada svi predivni dokazi promijeniti mišljenje. Sada kada je svaki tumor nestao, svaka stanica zacijelila i svaka želja ispunjena, želim da osjeti duboku želju da bude blizu svog djeteta zauvijek