Fra Mario Knezović: Na sceni je osnovni i glavni rat – rat protiv Boga i njegovog stvorenja, čovjeka

Župnik u Župi sv. Petra i Pavla na Kočerinu fra Mario Knezović predvodio je u petak 27. siječnja duhovnu obnovu o temi „Život s autentičnim Isusom Kristom u vremenu nijekanja Boga“ u Župi sv. Petra u predjelu Ploče u Zadru.

Nakon mise, fra Mario je održao nagovor te je predvodio klanjanje pred Presvetim Oltarskim Sakramentom.

Upozorio je kako živimo u vremenu u kojemu ne samo da želimo kreirati svijet po svom nahođenju, nego „želimo mijenjati i apsolute, a Bog je apsolutni“.

„Mi želimo iznova kreirati Boga, kao da mi Boga stvaramo. Zaboravljamo da je Bog tvorac svega, Alfa i Omega, sve drži i svime upravlja. Čovjek se toliko osilio da želi Boga po svojoj mjeri, a ne sebe uputiti tako da Bog bude njegova mjera i putokaz. Zato je vrlo važno govoriti o Isusu koji je izvoran. Ne o Isusu Kristu naših očekivanja, ne o Isusu naše mašte, ni o Isusu o kojem su samo drugi ispričali“, poručio je fra Mario.

Podsjetivši kako se danas govori o hibridnim, medijskim, informacijskim, oružanim ratovima, istaknuo je „da je na sceni osnovni i glavni rat – rat protiv Boga i njegovog stvorenja, čovjeka. Danas čovjek smeta zato što je Božje, duhovno stvorenje. I sve se želi poduzeti da čovjek bude kao greška ovoga svijeta. I sada kad se govori o ekološkoj agendi, globalnom zatopljenju, pri čemu se sve svodi na to da je čovjek proizvođač ugljik-dioksida, pa treba eliminirati čovjeka. Zapravo se time udara i na Boga i na Božju stvar.

Zato i u našem vremenu ne smijemo dopustiti da čovjek postane problem. Čovjek je rješenje! Bog je stavio čovjeka u ovaj svijet da bude njegov suradnik, da bude sukreator svijeta. Podložio mu je zemlju, dao je na raspolaganje čovjeku. Na našoj je savjesti kako ćemo s time upravljati. Ili ćemo se toliko osiliti da mi želimo biti bogovi.

Danas čovjek kao da hoće reći: ‘Meni ne treba Bog. Ja sam bog. Ja sam moćan. Ja donosim odluke. Ja sam mjerilo’“, upozorio je fra Mario, rekavši da se „raspadamo jer slušamo umotvorine ovoga svijeta, a prešućujemo Božji govor“.

„Ako mi kršćani i koji smo izravno u Crkvi u ovom svijetu nismo znak osporavan, onda s nama nešto ne funkcionira. Bojim se da se danas Crkva pokušava obraćati onima koji je ne žele čuti, a istodobno ne šalje poruku onima koji su širom otvorili svoje srce za Boga; naivno misleći da će kao pridobiti ove iz preljubničkog i grešnog naraštaja, a istodobno zaborave da gube svoje vlastito stado koje je došlo nahraniti svoju dušu“, upozorio je Knezović.

Danas nas jednostavno ugase, zabrane, prešute, izbace s društvene mreže. To je danas to zatiskivanje ušiju nad istinom koju želimo pružiti čovjeku, na koju imaš pravo – zato što je Bog vlasnik istine! Isus je sebe predstavio: ‘Ja sam istina!’ A mi tražimo istinu u dnevno političkim nadmetanjima i medijskim zabludama“, upozorio je fra Mario.

I ako nama danas išta treba u Crkvi, jest to – bistrina nauka! Ne diplomatski govori u rukavicama gdje ćemo zaobilaziti nauk Katoličke Crkve, u želji da se možda svidimo kome? Grešniku.

Liječi svoju misao, srce, svoju naviku. Moramo postati Božji borci! Moramo biti proroci Božji i ustati protiv Baalovih svećenika svojom molitvom, vjerom, ako treba i klečati po trgovima. Neka nas izruguju.

Što se sve događa na hrvatskim trgovima, a u medijima se samo izruguje molitva. A nikome ne smeta što se na javnim mjestima noću drogiraju, bludniče, piju. O tome nema natpisa.

Ali, kad se događa sveto na hrvatskom trgu, kada muškarci prigibaju svoja koljena pred živim Bogom, to smeta. Smeta sveto! Smeta Bog!

Individualistički svijet nas uči da nema mjesta za Božje mjere, nego za ljudsku misao. Mi mislimo, to je moj život. Nije to samo tvoj život. Jer mi moramo nekome položiti račun o svome životu; ne samo drugima, nego prije svega Bogu. Svatko od nas za sebe će ponuditi račun Bogu, o svom dobru ili zlu.

Nemojte biti ovce ovoga svijeta, nego budite u Isusovom ovčinjaku. To je nešto drugo, gdje se Isus brine za svoje stado. Ali ovaj svijet vas želi pretvoriti u ovce, gdje će strići vunu s vašeg truda i vaše žrtve“, rekao je fra Mario.

Isus Krist je izabrao najteži mogući put kako da spasi tvoju i moju grešnu dušu. Isus nije htio nijednu privilegiju, nijedno izostajanje na putu patnje. Dapače, svaka kapljica Isusove krvi prala je naše sramote. I danas pere naše sramote.

Možemo biti probuđeni tek u Duhu Svetom koji nam daje istinu, uvodi nas u istinu i postaje naš branitelj“, poručio je fra Mario.

U zahvalnosti za dolazak fra Marija, župnik Ploča don Damir Šehić je rekao: „Crkva uvijek ima svoje poslanje preko svećenika i onih koji rade s ljudima izraziti misao koja će biti suverena, autentična, koja će biti istinita.

Svaka duhovna obnova, svaki nagovor, svaki govor koji izlazi iz prostora Crkve mora biti nedvosmislen, vrlo jasan, jer iza njega stoji upravo autoritet Isusa Krista“, poručio je don Damir.

Pogledajte i prilog Laudato TV sa duhovne obnove: