Fratar mora razbijati nametnutu šutnju i nepravdu

Zar ćemo svi dignuti ruke od broda koji tone i prestati veslati? Taj upit je postavio fra Mario Knezović govoreći na Čerigaju povodom 172. obljetnice dolaska fratara.

On je rekao kako fratar-svećenik mora govoriti o stranputicama svijeta i njihovih vođa. Fratar mora biti hrabri prorok koji će razbijati nametnutu šutnju i metodu straha te dignuti glas za obespravljene ljude koji nemaju iste šanse u društvu podobnih. Progovorio je i o tome kako se neke vjerske vođe (Puljić i Komarica) medijski linčuju zato što prozivaju zlo, nemoral i zločine. Strašno je da živimo u okruženju gdje su krivi oni koji prozivaju grijeh, a ne oni koji ga čine i propagiraju. Fra Mario je progovorio i o svećenicima koji nemaju mandat govoriti ono što im se sviđa, nego ono što Isus hoće da kažu.

Progovorio je i o pesimizmu koji se sije rekavši da je istina da nam ne cvjetaju ruže, ali nije sve ni trnje oko nas. Rekao je da ne bi dao blagoslov svome hrvatskome narodu da ostvari svoje ciljeve prešućujući žrtve svojih sunarodnjaka u Republici Srpskoj. Ne smijemo zbog zemaljskih ideala preći u ideologiju koja prihvaća suradnju i kompromis za zlom i zločinima, zaključio je fra Mario Knezović.