Papa na misi pred milijun i tristo tisuća vjernika : Ljubav prema bližnjemu je protuotrov za ravnodušnost

Protuotrov za globalizaciju ravnodušnosti jest svakodnevno živjeti ljubav prema Bogu i prema bližnjima – istaknuo je papa Franjo za vrijeme jučerašnjeg svečanog misnog slavlja u Limi na kojem je sudjelovalo oko milijun i tristo tisuća vjernika.

To je ujedno bila posljednja misa njegova apostolskog pohoda Peruu. Sveti se Otac u svojoj propovijedi nadahnjivao liturgijskim čitanjima 3. nedjelje kroz godinu. U prvom čitanju Gospodin govori Joni: „Ustani, idi u Ninivu, grad veliki, i propovijedaj u njemu što ću ti reći“, dok evanđelje prepričava kako se Isus uputio prema Galileji da bi naviještao Radosnu vijest.

Papa je kazao da se i nama može dogoditi da poput Jone pobjegnemo, odnosno da nas svakodnevne situacije boli i nepravde u našim gradovima mogu dovesti u napast da pobjegnemo, da se sakrijemo. Postoje oni koji se nalaze pokraj naših cesta, koji žive na rubovima naših gradova i koji nemaju uvjete za dostojanstvenu egzistenciju. Bolno je shvatiti da među „gradskim ostacima“ prečesto vidimo lica djece i adolescenata – rekao je papa Franjo.

Sveti je Otac upozorio da vidjeti te stvari u našim gradovima i susjedstvima može dovesti do takozvanog Joninog sindroma: obeshrabrenja i bijega. Postajemo ravnodušni i, posljedično, neznanci i gluhi za druge, hladni i tvrda srca te tim stavom ranjavamo dušu naroda – kazao je Papa.

Podsjećajući na nedjeljno evanđelje papa Franjo je opisao da se Isus nakon uhićenja Ivana Krstitelja uputio prema Galileji kako bi naviještao Božju Radosnu vijest. Isus je za razliku od Jone na uznemirujuću i nepravednu vijest o Ivanovu uhićenju reagirao ulaskom u grad; ušao je u Galileju i počevši od njenih gradova krenuo je sijati sjeme velike nade: kraljevstvo je Božje blizu, Bog je među nama.

Evanđelje nam očituje radost i lančanu reakciju koju je uzrokovalo – kazao je Papa te nastavio – Počelo je sa Šimunom i Andrijom, a onda Jakovom i Ivanom, te je potom preko sv. Ruže Limske, sv. Martina de Porresa i drugih svetaca došlo do nas. Naviještao ga je oblak svjedoka koji su povjerovali u njega. Ono je došlo u Limu, k nama, kako bi ponovno djelovalo kao pravovremeni protuotrov za globalizaciju ravnodušnosti. Suočeni s tom ljubavlju, ne možemo ostati ravnodušni – istaknuo je Sveti Otac.

Isus je pozvao svoje učenike da u sadašnjosti žive predokus vječnosti: ljubav prema Bogu i prema bližnjemu – nastavio je papa Franjo – Isus hoda gradovima zajedno sa svojim učenicima i počinje viđati, slušati, uočavati one koji su odustali suočeni s ravnodušnošću, koji su pokošeni teškim grijehom korupcije. Počeo je donositi svjetlo u mnoge situacije koje su ubile nadu njegova naroda i buditi novu nadu.

Papa je istaknuo da Isus nastavlja hodati ulicama i buditi nadu, nadu koja nas oslobađa od ispraznih odnosa i neosobnih analiza. Govori nam da je Kraljevstvo nebesko među nama – kazao je Sveti Otac – Gdje god nastojimo očitovati malo nježnosti i suosjećanja, ono je tamo. Bog – zaključio je papa Franjo – nikad se neće umoriti od toga da ide u susret svojoj djeci. Danas Bog poziva svakog od nas da hodi s njim u gradu, u svom gradu, da bude njegov učenik misionar.