Propovijed nadbiskupa Henryka Hosera na blagdan Rođenja Blažene Djevice Marije

U općoj kulturi uhodan je običaj slavljenja rođendana. To je važan datum koji određuje naš temeljni identitet, tj. tko smo mi.

Taj se datum pojavljuje u dokumentima kao što su: osobna iskaznica ili putovnica. Od tog se datuma računaju razdoblja našega odrastanja, školovanja i unapređenja na poslu, te konačno i dob mirovine.

Pored datuma rođenja, zabilježen je i spol s kojim smo došli na svijet te mjesto rođenja što je također važno za naš identitet.

Rođendan je isto tako prilika za sjećanje na obiteljsko podrijetlo, rođake i pretke. Istovremeno, izražavamo naše želje koje se odnose na budućnost, projekte, pa čak i snove. Srebrni, zlatni, dijamantni čak i platinasti jubileji postojanja na ovoj zemlji, postaju važni datumi.

Poslušajmo također riječi Gospodina Isusa, koji kaže o ženi : "Žalosna je kad rađa, jer je došao njezin čas, ali kad rodi dijete više se ne sjeća muke zbog radosti što se na svijet rodi čovjek. "

Koliko je velika morala biti radost Joakima i Ane, kada su nakon godina iščekivanja dočekali rođenje Kćerke, koja ih nije prestajala oduševljavati.

Danas, međutim, slavimo rođenje Presvete Djevice Marije. Što znamo o ovome događaju? Ne znamo točan kalendarski datum ovoga događaja, baš kao ni datum Kristova rođenja. Ali, od prvih stoljeća kršćanstva, blagdan Marijinog rođenja, slavi se 8. rujna svake godine, točno devet mjeseci nakon blagdana Bezgrešnog začeća.

Gdje je rođena Marija? - Ovo je drugo pitanje koje se može postaviti. Jeruzalemska predaja pokazala je konkretno mjesto: u blizini nekadašnjeg hrama, pored ribnjaka, kod Ovčjih vrata.

Tamo je kasnije Isus, Marijin Sin, ozdravljao bolesne, hrome i uzete; u blizini tog ribnjaka nalazila se kuća Joakima i Ane, Marijinih roditelja, čija imena također prenosi predaja.

Danas je tamo podignuta bazilika sv. Ane u jednostavnom i vrlo lijepom romaničkom stilu, a pod zemljom iste bazilike, nalazi se jednako lijepa i svjetla špilja rođenja Majke Božje.

Prema istim predajama, kad je Marija imala svega nekoliko godina, njezini su je roditelji, u hramu Gospodnjem, prikazali za službu Božju. Kad se sama penjala stepenicama, nikako se nije osvrtala unatrag, što je iznenadilo svjedoke toga događaja.

Dragi župljani i hodočasnici,

"Rođenje Tvoje, Bogorodice, navijestilo je radost cijelome svijetu: iz tebe je izašlo Sunce pravde, Krist Bog naš." Ovako glasi bizantska liturgija, a današnja ulazna antifona je prati: "Radosno svetkujemo rođenje Blažene Djevice Marije: iz Nje se rodilo Sunce pravde, Krist Bog naš!".

Braćo i sestre,

nije moguće precijeniti tako veliki događaj! Ovo je također "veliki misterij naše vjere". Rođenju Djevice Marije prethodilo je Njezino začeće, shvaćeno na dvostruki način.

Ona je začeta od svojih roditelja, svetih Joakima i Ane, u ljudskoj naravi kao njihovo biološko Dijete, najljepši cvijet ljudskog roda, kao Plod brojnih naraštaja, kako nam opisuju Evanđelisti, također i današnje Evanđelje u rodoslovlju Isusovu.

Istodobno je to bilo i Bezgrješno Začeće, stvaralačka Božja intervencija. Ispunjena Duhom Svetim, od prvoga trenutka svoga postojanja, postala je novo stvorenje, slobodno od svakog grijeha i zla. Bog je utisnuo u Njezinu dušu svoju sliku i priliku, koju ništa ne može zasjeniti, stvorio je svoje remek djelo dobra i ljepote, vrhunac svega stvorenoga.

Sv. Andrija Kretski je rekao: "Rođenje Bogorodice je početak, dok je ispunjenje i kraj predodređeno sjedinjenje Riječi s tijelom. Evo, dolazi na svijet Djevica, prima hranu i oblikuje se te se pripravlja da bude Majkom Bogu, Kralju svih vjekova."

Začeta je i rođena Nova Eva, Majka svih vjernika. Njezino je rođenje bilo kraljevsko: došla je na svijet Princeza, predodređena za kraljevanje. Uznesena na Nebo dušom i tijelom, okrunjena je za Kraljicu Neba i zemlje te svega stvorenoga.

Kraljica je ljudi i anđela, Kraljica i Majka Isusa Krista. Ona nije samo naša Kuma na krštenju nego i vjerodostojni svjedok naše Krizme i Prve sv. Pričesti.

Budući da je Ona milosti puna od samoga početka, za nas moli Duha Svetoga kojeg primamo u sakramentima kršćanske inicijacije i dobivamo Tijelo i Krv Isusa, koji od Nje potječu.

Što joj donosimo kao rođendanski dar, kao dar zahvalnog srca? Najprije donosimo obvezu poštivati četvrtu Božju zapovijed: Poštuj oca i majku. Marija je poštivala svoje roditelje i bila im je poslušna. Neke slike pokazuju kako Ju je sv. Ana učila čitati. Bila je poslušna na isti način kako je Isus poslije bio poslušan Njoj i sv. Josipu.

Donosimo i žarku želju slušati Njezin glas i slijediti Njezine upute: zajedno moliti, otvarati srce na Božji zov, unositi mir u sebe i u svoje životno okruženje.

Neka Njezin naziv Kraljica Mira bude za nas uputa i vodilja u svijetu svađa i podijeljenosti!

Kraljice Mira, moli za nas! Amen. medjugorje.hr