Koliko ostajemo u čistilištu?

Na web stranici studentskog pastorala vjernik je postavio ovo pitanje:

Ako je Krist rekao grešniku koji se pokajao na križu "Danas ćeš biti sa mnom u raju", to bi značilo da ne ostajemo dugo u čistilištu (ako se iskreno kajemo i čvrsto vjerujemo u Boga)? Ili je taj "danas" tako prevedeno radi lakšeg razumijevanja, pa bi "danas" moglo značiti jedan dan u Božjim očima, što može u našim očima biti godinama? 

Hvala! BVB

Na pitanje je dao odgovor don Damir Stojić.

Njegov odgovor prenosimo u cijelosti:

 Poštovani!

U Katekizmu Katoličke Crkve o čistilištu stoji:

Oni koji umru u milosti i prijateljstvu s Bogom, a nisu potpuno čisti, iako su sigurni za svoje vječno spasenje, moraju se poslije smrti podvrgnuti čišćenju, kako bi postigli svetost nužnu za ulazak u nebesku radost (KKC 1030).

Sveti Augustin nam tumači: “Vremenite kazne neki trpe u ovome životu, drugi nakon smrti, treći pak i sada i onda“ (O državi Božjoj XXI, 13, 16). Sveti biskup iz Hipona ovo razlikovanje temelji na tome što neki zadovolje za svoje vremenite kazne u potpunosti u ovome životu, drugi nimalo, a treći djelomično.
Po tumačenju sv. Tome Akvinskoga, neki se laki grijesi u čistilištu kažnjavaju dulje od drugih. Pri tome se Anđeoski naučitelj poziva na svetog Pavla, koji u 1 Kor 3,12 razliku između lakih grijeha opisuje kao razliku između drva, sijena i slame. Kao što ova tri materijala različito dugo gore u vatri, tako je i s lakim grijesima u čistilištu. Neki laki grijesi prianjaju više od drugih uz dušu čovjeka, prema tome koliko im je sam čovjek privržen i u njima čvrsto ukorijenjen. Oni grijesi koji više prianjaju, dulje se čiste.
Težina pak kazne ne odgovara nužno duljini čišćenja, budući da ovisi o količini krivnje. Stoga je moguće da se netko čisti dulje, a blaže, kao i obrnuto.
Budući da čovjek već od časa smrti, u posebnom sudu može primiti vječnu nagradu i neposredno ući u nebesko blaženstvo (usp. KKC 1022), valja ovo „danas“ iz Isusovih usta uzeti sasvim ozbiljno. Osobito se tome možemo nadati ukoliko se, kao što si u svome pitanju pretpostavio, „iskreno kajemo i čvrsto vjerujemo u Boga“, te donosimo i „plodove dostojne obraćenja“ (Lk 3,8).

No, često se u slučaju „dobrog razbojnika“, po tradiciji zvanog sv. Dizma, previđa jedna važna stvar kada se na njegovu primjeru zaključuje o brzom i lakom dolasku u Nebo. To je činjenica da je on na križu trpio vrlo tešku vremenitu kaznu i umro u najstrašnijim mukama.

Zaključno, podsjećam i na nauk Crkve o oprostima, o kojemu se može pročitati u Katekizmu od broja 1471 nadalje.

Btb,
don Damir