KUĆA SUSRETA TABOR Pomozimo izgradnju nove dvorane

U Kući susreta Tabor, u kojoj se događaju duhovne obnove i seminari nove evangelizacije, počela je izgradnja nove dvorane. Fra Ivan Matić, voditelj duhovnih obnova na Taboru pozvao je sve koji su u mogućnosti da sudjeluju u ostvarenju ovog projekta.

Od srca hvala svima vama koji pomažete ostvarenje ovog našeg projekta, a svi oni koji se žele uključiti i pomoći mogu to učiniti na broj žiro računa Tabora:
Franjevački samostan Kuća susreta Tabor - Ul. Milana Langa 18, 10430 Samobor
HR1223400091110016506.
Za uplate iz inozemstva:
IBAN: HR1223400091110016506 - SWIFT CODE (BIC): PBZGHR2X.
Ostale informacije se mogu dobiti u našem tajništvu: Kuća susreta Tabor, Ul. Milana Langa 18, 10430 Samobor - Tel.: 01/3369-781 - Faks: 01/3361-844 - Mob.: 091 5986972 - E-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Neka vas Gospodin blagoslovi i čuva u svojoj ljubavi.

fra Ivan Matić


Franjevački samostan i ova “Kuća susreta Tabor” u Samoboru pripadaju Hrvatskoj franjevačkoj provinciji sv. Ćirila i Metoda sa sjedištem u Zagrebu.

Kao provincija s ovakvim geografskim granicama ona postoji od godine 1900. a prvi provincijal bio je imenovan od Rima fra Vendelin Vošnjak, sada sluga Božji i nadamo se uskoro kandidat za beatifikaciju. U godini velikog kršćanskog jubileja mi ćemo slaviti 100.-tu obljetnicu postojanja naše provincije.

Neprestano se osjećala potreba za vlastitom ustanovom za odgoj budućih franjevaca i svećenika ove provincije. U teškim poratnim godinama ipak se uspjelo na Kaptolu u Zagrebu, u skučenim prostorima godine 1954. otvoriti vlastitu gimnaziju sa sva četiri razreda. Nije bilo lako u tom samostanu smjestiti sav provincijski pomladak s profesorima. Živjelo se u siromaštvu, skromno ali predano i radosno.

Godine 1969. mogla se cijela gimnazija premjestiti konačno u novoizgrađenu zgradu pri Franjevačkom samostanu u Samoboru.

Zbog nedostatka profesora, ali još više zbog manjeg broja đaka premjestilo se naše đake opet na Kaptol s time da su od tada pohađali gimnaziju u Dječačkom sjemeništu na Šalati u Zagrebu.

Od tada ova zgrada služi za različite susrete posebno za potrebe naše provincije. Održavaju se u njoj povremeno duhovne vježbe franjevaca, susreti ministranata i slično. Bili su povremeno i različiti seminari, tribine i susreti mladih koji se okupljaju oko našeg samostana i crkve u Samoboru. Ipak, zgrada nije ni izdaleka mogla biti iskorištena u potpunosti.

Godine domovinskog rata daju ovoj zgradi puni smisao ljubavi u prihvaćanju najprije godine 1991. prognanih iz Banovine (osobito Hrv. Čuntića i Kostajnice gdje djeluju naši franjevci), a potom i nešto iz Vukovara i okolice. Ipak, godine 1992. pošto se rasplamsao i rat u Bosni i Hercegovini, franjevci Bosne Srebrene koji imaju svoju teologiju u Sarajevu na Neđarićima, traže smještaj za svoju teologiju, za studente i dijelom i za profesore. Prognanicima se u dogovoru s Uredom za prognanike nalazi novi smještaj, a prihvaćaju se izbjegli franjevci, profesori i studenti teologije iz Sarajeva. Oni su u ovoj zgradi boravili sve do kraja ožujka ove 1997. godine.

Odmah po njihovu odlasku pristupilo se neophodnoj sanaciji najnužnijih prostorija. Nakana je provincije da ova zgrada, smještena u lijepom okruženju, posluži u potpunosti za duhovno dobro našega naroda.

Na zasjedanju provincijskog definitorija u prvoj polovici srpnja ove godine određen je fra Zvjezdan Linić, dotadašnji pastoralni radnik u crkvi sv. Franje na Kaptolu, za ravnatelja zgrade i organizatora susreta vjernika u toj zgradi. Zgrada tada dobiva i svoje novo ime “Kuća susreta TABOR” prema istoimenom brdu Isusova preobraženja, u vidu brojnih programa za duhovnu i vjersku izgradnju svih posjetitelja, a osobito sudionika različitih seminara, tečajeva, duhovnih vježbi i slično.

Od 4. kolovoza ona je gotovo neprestano u funkciji dobra. Zaziv Duha Svetoga i blagoslov zgrade za ovaj novi početak obavio je 20. rujna 1997. godine fra Lucije Jagec, provincijal. Pritom je pročitano i pismo zagrebačkog nadbiskupa Kardinala Franje Kuharića, a kod blagoslova su progovorili fra Zvjezdan Linić, ravnatelj kuće susreta TABOR i fra Bonaventura Duda, profesor u miru iz Zagreba.

Zgrada ima mogućnost udomiti maksimum do 100 korisnika; u isto vrijeme mogu raditi jedna ili više grupa. Ima svoju kapelu koju je na čast svetom Franji 19. rujna 1971. godine blagoslovio zagrebački nadbiskup Kardinal Franjo Kuharić.

Od početka srpnja 2013. godine u Tabor je došao fra Ivan Matić koji pomaže fra Zvjezdanu oko vođenja seminara i duhovnih obnova. Od 2000. godine fra Ivan je boravio u Rimu u našoj Generalnoj kuriji Reda manje braće gdje je vršio službu Generalnog duhovnog asistenta za Franjevački svjetovni red i Franjevačku mladež. Nakon povratka iz Rima, već od konca svibnja, uključivao se i pomagao fra Zvjezdanu oko duhovnih obnova, a od početka srpnja je i službeno namješten u Kući susreta Tabor.

Početkom 2013. godine obolio je fra Zvjezdan Linić, no unatoč tome nastavio je svoje pastoralno djelovanje sve dok ga bolest nije prikovala na križ njegova bolesničkog kreveta, odakle je nastavio navještati Evanđelje na jedan drugačiji način – kroz svoju molitvu i prikazanje za sve one koji su dolazili na duhovne obnove i za sve koji su na bilo koji način bili povezani s njime.

U subotu 7. prosinca 2013. godine okrijepljen svetim sakramentima fra Zvjezdan je blago u Gospodinu preminuo u 73. godini života, 56. redovništva i 47. svećeništva.

Označeno u