PATER IKE Kako jedan moj katolik, može biti tako slijep i da ne shvaća kako sotona Hrvatsku mrzi – stoga što je katolička i Rimu tako vjerna?

Pater Ike Mandurić na svojem je Facebook profilu objavio status u kojem je izrazio zabrinutost za pobožne i svete katolike pitajući se - Kako je moguće da jedan katolik nije naučio lekciju dugu 2000 godina?!

Njegov status prenosimo u cijelosti:

Pita me, privatno porukom, jedan nepoznati pobožni katolik, svet i skrušen kakvi i inače jesmo, profinjene savjesti: kako je moguće da ja podržavam mise za – zar ne – osuđenog ratnog zločinca, a da pri tome, prije toga, nismo odslužili mise za one koje je on pobio.

Da pojasnimo: očito nismo odslužili takve mise, jer da jesmo, on bi valjda znao. te, drugo: očito da je Praljak neke ljude pobio. Ta, Haaški sud je – zar ne – tako presudio. Ima tu još materijala za sablažnjavanje i čuđenje. No, dobri sveti katolik je, pribran kakav je, ostao samo na ovome. I umiljato me zove, nekoliko puta u duge rečenice ubacujući preklinjući vapaj – kako to sveci inače milosrdno čine - „dragi pater Ike“, itd… - ne bi li moju zadrtost malko prizvao pameti i pokajanju.

Naravno, rugam se. Volim ruganje, jer i Isus se znao tako narugati lažljivosti, ludosti, sljepoći, nevjeri… svakom ljudskom sebeljubnom kukavičluku.

Odgovorio sam mu, daštaću – i lako je to kad ima milijun argumenata. Ako ima još nekih kojima to nije jasno...

-----------
Završava čovjek ovako: "Možete li mi to odgovoriti, dragi pater Ike? Božji blagoslov."

uvijek ljubazan kakav jesam, ja odgovorim:
Mogu.
Sud koji oslobađa krvnike nad Vukovarom i Ovčarom, gubi svaki kredibilitet. Sud koji ne procesuira puno veće zločine koji su se dogodili nad Hrvatima, više ne može biti pravedan sud.
Laž je da je Praljak naložio, a još manje izvršio ijedan zločin. Poznam čovjeka - još dok sam bio u HVO-u.
Ti si naivan čovjek. Ili se praviš blesav.
Praljak je jedan od najčasnijih i najhumanijih, ako ne i najhumaniji časnik Domovinskog rata. Sramota je da tako malo znaš, a tako rado i brzo sudiš.
I ti katolik i kršćanin???

--------------

No, ne mislim ja da je on loš. Sigurno dobar čovjek. Ali netko mu savjest unakazio, i stvarno mi žao. A takvih ima dosta.

Brine me to, i pitam se. kako ovi moji poneki Katolici mogu biti tako zatucani i slijepi? Tako ustrašeni i ludasti? Tko ih to zavede, i kad to? Kako je moguće da ne vide i ne shvaćaju da je svaki zemaljski sud nesavršen – te se može prevariti i kad to ne bi htio – kako se zna i može prevariti svaka ljudska misao. Te, još više, kako jedan katolik s citatom iz Evanđelja na profilu, može zaboraviti da, osim što se svaki ljudski sud zna varati – isti taj svaki ljudski sud i svaki centar moći, vrlo lako zna postati zarobljen u rukama sotone i zloga. Onako kako to što bijaše Pilatov sud, a s njim i brojni rimski sudovi što sudiše, ne samo nevine, nego i svete, i to baš radi dobrote i svetosti? Kako jedan moj katolik, može biti tako slijep i da ne shvaća kako sotona Hrvatsku mrzi – stoga što je katolička i Rimu tako vjerna?

Recite mi, kako se to dogodilo, kad se to dogodilo? Zar lekcija sa Stepince, koja bijaše skoro nedavno – ta mnogi se toga sjećaju – nije bila dovoljna? – i svi sudovi onog vremena?
Kako je moguće da jedan katolik nije naučio lekciju dugu 2000 godina, i da je, nakon svega, pomoslio da je to vrijeme prošlo, i kako svijetom više ne caruje knez ovoga svijeta?

Pravda i istina? O, Bože mili! Zar jednom zrelom muškarcu treba otvarati oči i u pogledu toga kako, svijet nikad neće voljeti katoličko i Rimu vjerno; kako svijet nikad neće voljeti neprodanost, samosvojnost, slobodarstvo, istinu?

Ako se još netko sablažnjavao oko ovoga, neka mi se samo javi. Ja sam u ovoj kateheti majstor. U Inbox, ili kako god hoće. Sve ću mu rastumačiti. Ta, to je moj posao, zar ne?

Katolik, a klanja se, kao mjerodavnom, nekom sudu tamo Haaškom. Dođe mi da hraaknem na njega. Kao i na sve, nevjerno, licemjerno, izdajničko, kurvanjsko.

Tko se gubi oko klanjanja idolima ovoga svijeta - i tko se nije drznuo kristovski zamrziti ga, neće znati ni biti vjeran istini i Kristu. Izgubit će se. To je ono što me žalosti, ljuti, i čudi. Ta pitam se, ako je tako s mojim izvrsnim katolicima, gdje smo mi bili?

Fuj Haagu i svim svjetskim izdajnicima, ma kako bili ušminkani i uljudbeni. Meni se gadite, gadite mi se, i po svijetu, i po Hrvatskoj, gdje god da ste!

Označeno u