Prosvjed u znak potpore obitelji Soldo, koji ujedno označava i borbu protiv svakog oblika nasilja

S obzirom na to da se nikakvi vidljivi pomaci u istrazi o slučaju Mile Solde nisu ostvarili skoro pedeset dana otkako je pronađen na igralištu, s prijelomima kostiju lica, krvav, masnicama na vratu, ogrebotinama, amnezijom, nakon rođendanske zabave, najavljujemo mirne prosvjede sutra (petak) 25.11.2016. na Trgu širokobriješkog žrtava u Širokom Brijegu u simboličnih pet do dvanaest – 11.55h, u organizaciji Udruge zaboravljenih branitelja ŽZH.

Cilj ovih prosvjeda je skrenuti pozornost na slučaj u kojem je maloljetnik zadobio teške ozljede, a istraga je zakazala, kao i pružiti podršku obitelji Soldo te boriti se protiv bilo kakvog oblika nasilja, kao i potencijalnog zataškavanja slučaja.

Prevelika zainteresiranost javnosti, medija, koja se proširila i izvan granica naše države, pokazuje kako je zavladala ogorčenost i nezadovoljstvo radi ovog slučaja, čime to želimo i prosvjedom dati do znanja, ali isto tako pokazati kako nećemo stati u potrazi za istinom te da ako nadležne institucije zakažu u istragama, narod neće (više) šutjeti.

Apeliramo da se odazovu svi građani, udruge, prijatelji, učenici, posebno roditelji odnosno svi oni koji žele da se razriješi ovaj slučaj, iziđite u što većem broju, kako bismo pokazali da nam je uistinu stalo saznati istinu, te kako se više ovakvo što ne bi ponovilo.

Isto tako apeliramo na dostojanstvo sudionika prosvjeda te se nadamo da će ovo biti jedan veći iskorak ka boljoj i ljepšoj budućnosti u kojoj svaki građanin zaslužuje živjeti.

Važno je reagirati! Danas je to on. Sutra možeš biti ti.

Udruga zaboravljeni branitelji ŽZH

Dragi Široki, grade…

Ovo je tvoje dijete. Odgajano na tvojim ulicama. Odzvanjao je njegov smijeh tvojom Lišticom, sklapala su se prva prijateljstva u tvojim školama, igrale lopte na tvom zelenilu i parale se patike po tvojim stablima, padali su prvi poljupci na tvojim stepenicama, kriomice su se uzimale trešnje s tvojih grana.

Odrastalo se, grade.

17 godina uspomena strpano je u zajedničkim koferima. U svakom selu i naselju, na svakoj tvojoj cesti, u svakom kutku tebe. Ni krvava koljena, niti modrice zbog kamenja, kao ni prvi odlazak zubaru, ništa, ništa, grade, nije boljelo kao sada tvoja šutnja. Oprana su i koljena, rane po tijelu zacijele, ali najizražajniji su tragovi koji ostaju kada se ne vide.

Široki. Grade. Dragi?

Ovo je samo još jedna zvjezdana noć nad tobom. A ti se ne pitaš kako tvoje dijete sada spava. Ti ga zaniječeš. Kukavički si zašutio kad si trebao biti najglasniji. Tvoje dijete zaslužuje istinu. Jedino to od tebe i traži. Samo da progovoriš. Jer najjače udarce mu zadaješ ti, kad od tebe ostaje ništa drugo nego samo muk.

Je li tvrd tvoj san, kao što su udarci? U snu si nemoćan, kao tvoja žrtva? – F.V. facebook stranica “Istina za Solde“.