Ivica Zubac: Međugorje me uči poniznosti

Teško je ovih dana u prostoru svetišta bilo ne zamjetiti jednog stasitog mladića.

Riječ je o Ivici Zubcu, košarkašu slavnih Los Angeles Lakersa. Što zbog svojih ljudskih kvaliteta, što zbog svoje košarkaške vještine, rijetko je koji igrač u tako kratkom vremenu osvojio srca navijača i ljubitelja košarkaške igre diljem svijeta kao ovaj mladić. Nakon duge i iscrpljujuće sezone u NBA ligi, ovaj mladić, rođen nedaleko od Međugorja, kratki je odmor iskoristio za dolazak u Međugorje.

„U Međugorje dolazim kada god mi to obaveze dopuštaju. Ja sam na neki način i dijete Međugorja. Od malih nogu sam volio dolaziti ovdje. Večernji je molitveni program bio nešto što bih zajedno sa svojom obitelji rijetko propuštao. Odrastao sam u okruženju u kojemu je molitva sastavni dio života. U mojoj se obitelji molilo svakodnevno. Ma gdje bio, nikada ne pođem na počinak a da prije toga nisam zahvalio Bogu na darovanom danu. I danas, ako nedjeljom nemam klupskih obaveza, odem na misu u župu sv. Ante na North Grand Avenue. Tu župu vode naši svećenici i tu se okupljaju Hrvati iz cijelog Los Angelesa. Za mene su ti susreti osobito važni“, kaže Ivica te nastavlja:

„Moj je sportski put bio obilježen usponima ali i brojnim padovima. Na puno toga čovjek ne može utjecati. Osobito je brutalan svijet profesionalnog sporta u Americi. Uspjeh pod svaku cijenu, bogatstvo, slava, ponos su ‘vrline’ tog svijeta, a one često mladog čovjeka odvedu u propast. Međugorje me uči poniznosti. Međugorje me uvijek podsjeća tko sam, od kud dolazim i kamo pripadam. Ono me vraća pravim vrijednostima i pomaže mi otkriti moje poslanje u takvom svijetu. Molitvom želim rasti u vjeri, svakim danom nastojim biti bolji čovjek te osobnim primjerom svjedočiti mladima te vrijednosti. U tome mi uvelike pomaže Međugorje.“

Glasnik mira 6/2017