„Za Boga ništa nije nemoguće“: Od propalog života do velike nogometne zvijezde

Ovo je priča o potraćenoj mladosti i propalom životu jednog mladića kojeg je Bog promijenio. Radi se o problematičnom tinejdžeru koji je sanjao da bude šef mafije, no Bog ga je usmjerio prema Kristu i sportu.

Potraćeni talent Zoltan Gera mladić je iz Mađarske koji je svoju mladost potratio na alkohol, bande i drogu. No nakon što je spašen, postao je najveći nogometaš Mađarske. Iako je pokazao dar za nogometom u mladosti, nevolje su ga odvukle od sporta i moguće karijere u nogometu. Kao mali, gledao je Ligu prvaka i rekao si: „Ja imam veću kvalitetu i talent od tih igrača. No, za tebe je prekasno. Gotov si. Nikada nećeš postati nogometaš zato što si potratio svoju priliku.“ Gera nije mogao igrati vrhunski nogomet zato što su mu pluća nisu bila potpuno razvijena, što je bila posljedica njegovog šmrkanja ljepila.

Život kriminala Dok je padao u jamu neuspjeha, njegov je otac odlučio kako ga jedino Bog može izbaviti. „Otac me pokušao održati na dobrom putu“, rekao je Gera. „no na kraju mi je rekao ‘Ja ti ne mogu pomoći. Odvest ću te u crkvu, pa ćemo vidjeti može li ti pomoći Bog.’“ Otac ga je i odveo u crkvu. Gera nikada nije vidio misnu procesiju i bilo mu je fascinantno vidjeti da su ljudi toliko uzbuđeni oko Boga. No kada ga je otac upita želi li istupiti i biti spašen on je rekao „Ne“. Otac ga je ponovno odveo u crkvu i ponovno ga upitao isto pitanje. „Ne… ne“ Gera bi odgovorio svome ocu. „No otac me zgrabio i odvukao pred crkvu i molio sam se s drugima. Od tog trenutka bio sam novi čovjek.“

Spašen, ali oštećen Gera je napustio bande, alkohol i droge i ponovno počeo trenirati nogomet, no tijelo mu je bilo oštećeno zbog korištenja droga. „Rekli su mi kako nikada neću biti profesionalni nogometaš, pa sam se molio: ‘Molim te Bože, pomozi mi da se vratim nogometu. Ako me podigneš, svojim ću te nogometom slaviti.’“ Bog je odgovorio na njegove molitve, i uskoro, dok je bio još tinejdžer, počela je njegova profesionalna karijera.

Bog dovodi Geru do sportskih vrhunaca Kao vezni igrač kluba Ferencvaros Gera je proglašen igračem godine čak tri puta. Igrao je i za klubove u Engleskoj i osvajao turnire. Zoltan sa svojom suprugom Timeom ima dvoje djece. Upoznali su se u crkvi, no ona je znala za njegovu prošlost i u početku mu nije vjerovala. Rekla je „Znam Zoltana kao nogometaša, ali ne i osobno, i znam da je bio jako loš prije nego je postao kršćanin. Bio je jako agresivan, nisam bila sigurna da se skroz promijenio. Počeli smo se nalaziti i shvatila sam da se promijenio i da je Bog spasio njegov život.“ U braku su već 13 godina, oboje su u sport donijeli kršćanskog svjedoka koji je prijeko potreban. No povrh svega, Zoltan Gera daje primjer svima kako nas Bog uvijek može izbaviti, bez obzira na naše pogreške.„Za Boga ništa nije nemoguće“, rekao je Gera. „On vas može primijeniti i kada imate 60, 70 ili 50 godina. Nije važno. Moj je život primjer da nikada nije kasno.“