Papa objavio: Svećenici će moći davati oprost za pobačaj!

Velika novost iz Vatikana, papa Franjo u ponedjeljak je na neodređeno produljio ovlasti rimokatoličkim svećenicima da oproste pobačaj, pravo koje su prvotno imali samo biskupi i posebni ispovjednici.  

Franjo, koji je tijekom svojeg papinstva Crkvu učinio mnogo inkluzivnijom i sklonijom opraštanju, objavio je dokument poznat kao 'apostolsko pismo' nakon što je u nedjelju završena Sveta godina milosrđa.

Rekao je da želi "ponoviti čvrsto koliko može da je pobačaj smrtni grijeh, jer okončava nedužan život, no nema grijeha koji Bog ne može obuhvatiti i izbrisati".

Franjo je već privremeno odobrio ovlasti svim svećenicima da daju oprost grijeha za pobačaj za vrijeme Svete godine, od 8. prosinca do 20. studenoga, ali svečan ton njegovih riječi u pismu objavljenome u ponedjeljak sugeriraju da bi promjene mogle trajati najmanje do kraja njegova papinstva.

"Odsad odobravam svim svećenicima, snagom njihove službe, sposobnost da odriješe one koji su počinili grijeh pobačaja. Mjera koju sam u tom pogledu odredio, ograničena na trajanje iznimne Svete godine, odsad je produljena", rekao je.

U prošlosti samo je biskup ili određeni glavni ispovjednik u biskupiji mogao dati oprost za pobačaj.

Unatoč tome što su biskupi u nekim biskupijama u razvijenim zemljama poput Sjedinjenih Država i Velike Britanije već prenijeli te ovlasti na svećenike u župama stara praksa još je na snazi u većini svijeta.