Papa u tweetu očevima čestitao svetkovinu svetog Josipa

Dragi očevi, sretna vam svetkovina svetoga Josipa!

Slijedite njegov primjer kad skrbite o svojoj djeci dok odrastaju u mudrosti i milosti – poručio je papa Franjo u današnjem tweetu. Sveti je Otac 2015. godine posvetio dvije kateheze o liku oca. Tako je 28. siječnja istaknuo da se danas ide tako daleko da se govori kako se ovo naše društvo, osobito u zapadnoj kulturi, u mnogim slučajevima čini kao „društvo bez očeva“. U prošlosti je postojala autoritarnost oca-gospodara, dok je danas lik oca odsutan, skriven. Tako se iz jedne krajnosti ide u drugu – upozorio je Papa.

Problem našeg vremena, čini se, nije toliko nametljiva prisutnost očeva, koliko prije njihova odsutnost, njihova skrivenost – rekao je tom prilikom papa Franjo i nastavio – Očevi su katkad tako usredotočeni na same sebe i svoj posao, a ponekad i na vlastita individualna postignuća, da zaboravljaju čak i obitelj. I ostavljaju malene i mlade same. Već kao biskup u Buenos Airesu zamijetio sam da se današnja djeca osjećaju kao siročad; često sam pitao tate igraju li se sa svojom djecom, imaju li hrabrosti i vole li provoditi vrijeme sa svojom djecom. A odgovor je, u većini slučajeva, bio ružan: „Pa, ja ne mogu, jer imam toliko posla ...“. I otac nije bio uz to dijete koje raste, nije se igrao s njim, nije gubio vrijeme s njim.

Papa je pozvao da trebamo biti pažljiviji jer odsutnost oca u životima djece i mladih ljudi stvara praznine i rane koje mogu biti i vrlo ozbiljne. Naročito kad se ne ponašaju kao očevi, ne komuniciraju sa svojom djecom, ne ispunjavaju svoju odgojnu zadaću, ne daju djeci, svojim primjerom popraćenim riječima, ona načela, one vrijednosti, ona pravila života koja su im potrebna kao kruh nasušni. Ili pak postoje očevi koji zanemaruju svoje dužnosti, ili možda nalaze utočište u nemogućem „ravnopravnom“ odnosu s djecom. Točno je da moraš biti „prijatelj“ svome djetetu, ali ne zaboravi pritom da si otac! Ako se ponašaš samo kao ravnopravni prijatelj djetetu, to neće biti dobro za dijete – upozorio je Sveti Otac.

I taj problem uočavamo i u društvenoj zajednici – istaknuo je papa Franjo i nastavio – Društvena zajednica sa svojim institucijama ima određenu odgovornost, možemo reći očinsku, prema mladima, jednu odgovornost koju ponekad zanemaruje ili loše obavlja. I ona ih često ostavlja kao siročad i ne nudi im perspektivnu istinu. Mladi tako ostaju siročad sigurnih putova kojim treba ići, siročad učiteljâ u koje se valja pouzdati, siročad idealâ koji mogu zagrijati srce, siročad vrijednosti i nada koji će ih svakodnevno podupirati. Ispunjeni su možda čak i idolima, ali im se otima srce; potiče ih se da sanjaju o zabavama i užicima, ali im se ne daje posao; zavedeni su bogom novcem, a niječu im se prava bogatstva.

U drugoj je pak katehezi o toj temi Papa podsjetio očeve da biti prisutan ne znači kontrolirati, jer očevi koji su previše skloni kontroli sputavaju djecu, ne dopuštaju im da rastu. Očevi moraju biti strpljivi – istaknuo je Sveti Otac – Mnogo puta se ne može ništa drugo činiti nego čekati; moliti i čekati sa strpljivošću, ljubaznošću, velikodušnošću, milosrđem. Dobar otac zna čekati i zna oprostiti, od sveg srca. Naravno, on zna također odlučno ispravljati: nije slabi otac, popustljiv, sentimentalan. Otac koji zna ispraviti bez ponižavanja umije i zaštititi ne štedeći samoga sebe. (…) Djeca trebaju naći oca koji ih čeka kada se vraćaju nakon doživljenih neuspjeha i promašaja. Ona će učiniti sve da to ne priznaju, da to ne pokažu, ali im je to potrebno; a ako to ne nađu, u srcu im se javljaju otvorene rane koje teško zacjeljuju.

Konačno, papa Franjo je na današnji dan prije četiri godine za vrijeme opće audijencije izmolio sljedeću molitvu: Molim za vas [očeve] milost da budete uvijek uz svoju djecu, puštajući ih da rastu, ali da im budete uvijek blizu, blizu! Ona vas trebaju, trebaju vašu prisutnost, vašu blizinu, vašu ljubav. Budite im poput svetog Josipa: budite im čuvari dok rastu u dobi, mudrosti i milosti. Čuvari na njihovu putu; odgojitelji, i kročite s njima. I tom blizinom, bit ćete pravi odgojitelji. Hvala za sve ono što činite za svoju djecu: hvala. Od srca čestitam i želim sretan blagdan očeva svim tatama koji su ovdje, svim tatama. Neka vas sveti Josip blagoslovi i prati.