8. zavjetno hodočašće za Domovinu

Hodočašće je pokrenula katolička mladež zajedno s braniteljima, zajedno okupljeni u Bratovštini Marijanski zavjet za Domovinu.

Cilj je da molitvom i hodom očuvaju temeljne vrijednosti naše Domovine, te da zajedničkim hodom različite generacije upoznaju i promiču moralnu, kulturnu, prirodnu i povijesnu baštinu svoga naroda. U ovako objedinjenom zavjetnom hodočašću, izriče se zahvalnost i moli za slobodu, dostojanstvo, vjernost, i napredak našega naroda.

Ovogodišnje 8. ZAVJETNO HODOČAŠĆE ZA DOMOVINU prema planu polazi iz Osijeka 11. lipnja i nakon skoro 1700 km i 75 dana hoda, završava u Dubrovniku 24. kolovoza 2022. godine.

O hodočašću

Hrvatski narod je oduvijek poznat po svojoj vjernosti Katoličkoj Crkvi i pobožnosti Blaženoj Djevici Mariji, posebno je veliki utjecaj ostavio zavjet tijekom Domovinskog rata. Pomoć nam je potrebna i danas kada pokušavamo stvoriti bolju budućnost temeljenu na kršćanskim vrijednostima stoga obilazimo svetišta odvjetnice Hrvata, stadosmo rame uz rame, zavjetovani u ovom hodu, i molimo Božje oproštenje, i da nam udijeli mir, snagu, vjernost, i svaku milost Božju koja nam je potrebna za obnovu Hrvatske.

Bratovština je 2015. pokrenula zavjetno hodočašće „Marijanski zavjet za Domovinu“, koje prolazi svim većim marijanskim svetištima, od istoka do juga Hrvatske za projekt je dobivena podrška od strane raznih ministarstava, nadbiskupa i biskupa u Republici Hrvatskoj.

Lokalno stanovništvo u mjestima kojima prolazi ruta i sudionici hodočašća će se osvijestiti o važnosti sakralne, kulturne i prirodne baštine te istine o Domovinskom ratu na njihovom području i biti potaknuti na očuvanje i promociju istih. Očekivani utjecaj kroz duži niz godina jest da ciljane skupine potvrde svoju esencijalnu ulogu u zajednici radom na očuvanju baštine njihovog kraja za nove generacije.

OPIS RUTE

Hodočasnička ruta kreće iz Osijeka preko našeg najistočnijeg svetišta sjeverne Hrvatske, Aljmaš, a završava na Srđu kod Dubrovnika. Cilj je na tom putu spojiti što veći broj važnijih svetišta, preko Zagreba, Rijeke, i Dalmacijom do posljednjeg odredišta u Dubrovačkoj biskupiji. Ruta hodočasničkog puta povezuje sva marijanska i ostala najznačajnija svetišta kroz Hrvatsku, s prolaskom i kroz Bosnu i Hercegovinu.

Svaku etapu prelazi druga skupina hodočasnika, i prolazi unaprijed određenu rutu puta. Na glavnoj ruti matici, pridružene su četiri priključne rute koje se s njom spajaju u najbližim svetištima, glavna ruta premrežava cijelu Hrvatsku. Hodočasnički put, odnosno njegov glavni tok, dug je oko 1700 km, uz još 600 km priključnih ruta.

Bitne odrednice projekta:

  • Zaštita okoliša
  • Duhovno-turistički sadržaj (vjerski turizam)
  • Upoznavanje s kulturnom baštinom RH (vjerski turizam, Europska kulturna ruta)
  • Regionalni razvoj (vjerski turizam)
  • Sportsko-rekreativni sadržaj (pješačke i biciklističke staze)
  • Socijalna uključenost (branitelji, mladi,
  • Upoznavanje s povijesnom baštinom RH i promicanje temeljnih vrijednosti naše Domovine i Domovinskog rata

Dnevno se dakle prelazi dvadesetak kilometara, a sami birate koliko dana želite sudjelovati i gdje nam se želite priključiti. Kada hodočašće dolazi u vašu župu ili u blizinu vašeg mjesta, možete provjeriti na priloženom letku sa rutama ovdje.