Blaženom proglašena indijska redovnica Rani Maria, ubijena 1995. godine

Sestra Rani je bila gladna i žedna pravednosti. Zbog toga je ubijena 25. veljače 1995. godine. Ubojica ju je napao i zadao joj 54 uboda nožem. (…)

Dok ju je ubijao, redovnica je ponavljala Isusovo ime – rekao je kardinal Angelo Amato, pročelnik Zbora za proglašenje svetih. Danas je sestra Regina (Rani) Maria, rođena kao Mariam Vattalil, redovnica Družbe franjevačkih klarisâ, proglašena blaženom. Obred je održan u Indoreu, u Indiji, a predvodio ga je, kao Papin izaslanik, upravo kardinal Amato. Papa Franjo je 23. ožujka ove godine priznao njezino mučeništvo, otvarajući tako put za njezinu beatifikaciju.

Sestra Rani Maria je rođena u Kerali, a posljednje je dvije godine radila u Udaynagaru, u indijskoj saveznoj državi Madhya Pradeshu, posvećujući se posebno ratarima i ženama u tamošnjim selima. Dok je autobusom putovala u Bhopal, bila je primorana sići, te ju je, pred svim ostalim putnicima, njezin ubojica izbo nožem. Bilo je, naime, jasno kakva sudbina čeka one koji su se u preobrazbi seoske Indije pokušavali suprotstaviti zakonu jačega. Njezin je neumoran rad u pomoći siromašnima počeo smetati tamošnjim 'gospodarima'.

Razlog tako ubojitoga bijesa – objasnio je kardinal Amato – bila je činjenica da je redovnica propovijedala evanđelje ljubavi, i štitila siromašne od nepravde onih koji su si prijevarom prisvajali zemlju. Sestra Rani je nastojala odvratiti male zemljoposjednike od samoubojstva ili pak od potpune bijede, i to konkretnim inicijativama suradnje i mikrokredita – napomenuo je kardinal. Njezina je smrt imala snažan odjek, te su nakon njezina sprovoda održane javne manifestacije, uz sudjelovanje tisućâ ljudi različitih religijâ, a sve ustanove u državi Madhya Pradeshu bile su zatvorene u znak žalosti.

Znakovita je pak promjena do koje je došlo nakon ubojstva sestre Rani. Samandar Singh, njezin ubojica, u zatvoru se pokajao i potpuno promijenio, što je svoj vrhunac imalo u pomirbenom zagrljaju, 2002. godine, sa sestrom Selmy Paul, sestrom ubijene Rani Marije. Singh je izdržao kaznu, i to zahvaljujući obitelji žrtve koja se zauzela za njegovo puštanje na slobodu. Sestra Selmy Paul je za agenciju AsiaNews nedavno rekla da Singh živi 30-ak kilometara daleko od njezina samostana koji on često posjećuje. A svake godine na obljetnicu preminuća Rani Marije, odlazi na njezin grob, a sestrama daruje pšenicu sa svojega polja kao simbol obnovljenoga života. To je način na koji on naviješta Božje milosrđe – kazala je sestra Selmy.

Ali, što za misiju u Udainagaru i za cijelu Katoličku Crkvu u Indiji znači žrtva sestre Rani Marije, uzimajući u obzir da je Madhya Pradesh danas jedna od tvrđava hinduističkoga integralizma? Ona je bez sumnje blagoslov – odgovara kardinal Amato. Brojni misionari u njoj pronalaze nadahnuće i zaštitu za svoj teški posao u svrhu dobra – kazao je pročelnik Zbora za proglašenje svetih te na kraju istaknuo da su mučenici oduvijek činili zemlju plodnom za naraštaje novih kršćana.