Francuski biskupi na koljenima u Lurdu it.aleteia.org

Francuski biskupi na koljenima u Lurdu

Nema sumnje: upravo u stavu klečanja, jedan biskup je na vrhuncu svog položaja. Ne klečanje pred neprijateljem koji mu prijeti, koji ga nagovara da zaniječe svoju vjeru ili uvrijedi svog Spasitelja.

Pred takvim protivnicima, podrazumijeva se da svaki kršćanin pobjeđuje ako ostane stajati, uspravan, kako ne bi popustio pred nepravednim optužbama ili mrskim lažima.

Suočeni s kradljivcima koji napadaju stado, mjeseci i godine koji dolaze svakako zahtijevaju pastire koji stoje čvrsto i uspravno. Ipak, biskup je na koljenima na vrhuncu svog položaja; kada se klanja pred Ocem čije je očinstvo postalo omraženo; pred Spasiteljem koji je bio spriječen djelovati; pred Vrhovnom žrtvom koju čovjek nije mogao prepoznati u poniženoj djeci, okrećući se od njih da sakrije mučitelje.

Najveći je, a ne obratno, biskup koji se prigiba prahu od kojeg je sazdan kako bi izgovorio riječi nezapamćene u povijesti Crkve: „Otkrivamo da smo mi, Tvoji službenici, mi koje si Ti pozvao i odabrao, sposobni oskvrnuti Tvoj najintimniji dar: preobraziti u ljudski sustav degradacije, prezira i smrti dar Tvog životvornog Duha.“

Kada institucija blokira i zaprlja kanal Milosti, to znači da je potrebno provesti jedno radikalno pročišćenje - a to čišćenje mora se tražiti prije svega od Boga. Biskupi na koljenima svjedoče da se kriza u Crkvi ne objašnjava prvenstveno sociološkim razlozima, već gubitkom osjećaja za nadnaravno; ne rješava se prvenstveno komunikacijskom kampanjom, remakeom loga ili planom otpuštanja, nego pokorom shrvanih i poniznih srca.

Crpiti Milosrđe sa izvora

Blago žrtvama seksualnog zlostavljanja u Crkvi koje su shvatile kako, ovo traženje Biskupa za oprost od Boga, nije bilo pogreška, nego naprotiv, konačno su se osvijestili o potrebi slušanja i razumijevanja žrtava sa Milosrđem koje je crpljeno iz pravog Izvora.

Oprosti nam - rekao je biskup klečeći - što smo Tvoje milosrđe uzeli kao izgovor za toleranciju prema tim zlim činima.

Paradoksalna količina tolikih nekažnjenih zločina možda u potpunosti leži u ovom priznanju, konačno lucidnom, koje vrijedi više od svih statistika i svih promišljanja o organizacijskim shemama.

Nakon izvješća o otkrićima Nezavisne komisije o seksualnim iskorištavanjima unutar Katoličke Crkve (CIASE), mnogi su se pitali hoće li se Crkva u Francuskoj moći oporaviti. Pred biskupima pokornicima, koji na koljenima traže oproštenje za pogrešno tumačenu milost Milosrđa, čovjek bi pomislio kako im još malo više klečanja i pokore, sigurno neće biti na štetu.

it.aleteia.org/Prijevod: medjugorje-info.com

Na slici: Mgr Éric de Moulins-Beaufort, predsjednik Francuske Biskupske konferencije, 6. studenog 2021., u Lurdu.