Kardinal Puljić: Zaboljelo me što su zaboravili koliko sam živio za ovu zemlju

Vrhbosanski nadbiskup i metropolit kardinal Vinko Puljić gostovao je u ponedjeljak 18. svibnja na Radiopostaji Mir Međugorje gdje je razgovarao o nedavnoj situaciji koja je uzburkala duhove u Bosni i Hercegovini.

Naime, nakon što je objavljena vijest da će u sarajevskoj katedrali biti održana sveta Misa za sve žrtve u Bleiburgu i na Križnom putu, mnogi su negativno reagirali napadajući kardinala Puljića. Nitko nije mogao ni pomisliti da će sjećanje na nevine ljudske žrtve biti povod za mržnju.

- Iznenađen sam s kolikom mržnjom su neki to izmanipulirali i u svijet poslali poruku kao da sam ja kriv što je ta mržnja izazvana. Doživio sam i razne prijetnje. To je ta komunistička demokracija kojom ne smiješ hodati sa svojom glavom, nego moraš hodati kako partija kaže. Bilo je to mučno. Jako me zaboljelo što su u jednom trenutku svi zaboravili koliko sam živio i žrtvovao se za ovaj grad i ovu zemlju. Nije mi to žao. Tu sam niknuo i tu želim opstati - rekao je kardinal Puljić.

Kazao je kako su pojedinci tražili da se Misa otkaže radi smirivanja situacije, ali kardinal nije odustao od svoje namjere smatrajući da nije on taj koji je izazvao narod.

- Nitko nema mandat u moje ime i u ime Crkve činiti zločin. Ograđujem se od svih zločina u Drugom svjetskom ratu. Tko to ne čini on postaje sudionik zločina. Molio sam za sve te ljude. Naša je kršćanska dužnost moliti za sve žrtve mržnje. Naša je dužnost moliti za pokojne. Time što molimo za pokojne, ne opredjeljujemo se za nikakvu političku stranku, ni za kakvu opciju. Naša je dužnost moliti za pokojne koji su pred licem Božjim - pojasnio je mons Puljić.

Cijelu snimku razgovora možete poslušati OVDJE.