Komenatar kardinala Christophera Schӧnborna na oproštajno pismo Pape Benedikta XVI.

Kao što je već prije mjesec dan au medijima objavljeno Papa u miru Benedikt XVI, 5.2.2018. u dirljivom pismu čitateljima talijanskih novina Corriere della Serra napisao je na neki način oproštajno pismo svojim vjernicima:

Vrlo sam dirnut što mnogi čitatelji Vašeg lista žele znati kako provodim ovaj zadnji period svog života. O tome mogu samo reći, da se u polakom napuštanju fizičke snage, iznutra nalazim na hodočašću prema Kući. Velika je radost za mene što sam okružen, na ovom posljednjem dijelu puta, ponekad i poteškom, s jednom ljubavlju i dobrotom koju nisam mogao niti zamisliti. U tom smislu smatram i pitanje vaših čitatelja kao pratnju na jednom dijelu moga puta. Zbog toga ne mogu ništa drugo učiniti nego vam svima zahvaliti i osigurati vam svima svoju molitvu. Srdačni pozdravi!

Izvor:

Pismo je stiglo u redakciju novina 8.2.2018. s porukom: „Hitno i na ruke!“ iz Samostana „Mater Ecclesiae V-120, Vatikan“ u koji se povukao papa u miru Benedikt XVI. nakon napuštanja papinske službe. Ovdje proživljava svoje posljednje dane, ali kao što vidimo duha spremnog da se susretne s Nebeskim Ocem. Puno talijanskih novina je napisalo komentar o pismu podvlačeći kako nam njime papa u miru Benedikt daje primjer „umiranja“ – koje je zapravo povratak kući, susret sa Ocem. A podvlače i drugu stranu pisma, kako on ne traži molitve – nego se dapače on moli za sve nas.

I kardinal Christoph Schonborn na svom facebook profilu podijelio je ovo papino pismo uz slijedeći komentar: „Devetogodišnji papa Benedikt prema svojim riječima priprema se za smrt. Poklanja nam jedan izvanredan primjer, jedan stav duboko ljudski i katolički pred licem vlastite smrti: a to je hodočašće prema Bogu Ocu.“