Nadam se da će papa Franjo pitati Dodika što je s 95% katolika

Biskup banjalučki Franjo Komarica izjavio je 18. travnja kako ga raduje da će naredni tjedan doći do susreta poglavara Katoličke Crkve pape Franje i predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika

Mons. Komarica je istaknuo kako očekuje da će biti riječi i tome da gotovo nema 95 % katolika u odnosu na njihov broj prije rata na području tog bh. entiteta.

"Znamo godinama kakva je situacija s katolicima u ovoj zemlji i što se s njima dogodilo za vrijeme rata i nakon tog razdoblja i da danas imamo manje od polovice katolika od onog broja koji je bilo prije rata na području cijele BiH", rekao je Komarica.
Poznato je, kaže, u bh. entitetu RS nedostaje gotovo 95% katolika od onog broja koji je bio prije rata.
"Vjerujem da, ako i o čemu bude razgovora između Svetog oca i njegovih suradnika i političkog predstavnika BiH, bit će pitanje gdje su katolici i zašto se nije i politički, pravno i ekonomski omogućilo da se vrate oni koji su to željeli", istakao je Komarica.
Dodao je u izjavi novinarima u Banjoj Luci da ima još oko 4 000 zahtjeva obitelji katolika koji čekaju da se vrate na područje ove biskupije, ali nitko im ne želi pomoći.
"Pri tom susretu morat će biti postavljeno pitanje: Što kanite s BiH bez jednog konstituvnog naroda i Katoličke Crkve koja ima duge korijene", rekao je biskup Franjo, podsjetivši kako Katoličkoj crkvi nije vraćena imovina.
Treba još kazati i kako je položaj mons. Komarice u Banjoj Luci vrlo delikatan, budući je odnos Milorada Dodika prema njemu u najmanju ruku neprimjeren. Uz biskupa banjolučkog, tijekom tih napada koji su kulminirali prošle godine, stala je Katolička Crkva u BiH - čak i Islamska zajednica BiH - ali najjača hrvatska stranka, vladajući HDZ BiH prešutio je bahatost najmoćnijeg čovjeka RS-a.

www.biskupija-banjaluka.org