Neprekidni pad već godinama prati broj svećenička zvanja, jedini izuzetak ostaje Afrika

Broj svećeničkih zvanja, prema podacima koje je nedavno objavio vatikanski Središnji crkveni ured za statistiku, nastavlja trend pada od 2012. godine.

Neprekidni pad već godinama prati broj svećenička zvanja”, izjavio je Ured za statistiku, koji djeluje pod državnim tajništvom Vatikana, u dokumentu Annuarium Statisticum Ecclesiae na 500 stranica, a pokriva period do 2015. godine.

Jedan pokazatelj zdravstvenog stanja Crkve jest broj novih svećeničkih zvanja koji služe 1,28 milijardi vjernika širom svijeta. Nedostatak svećenika ugrožava vjerski život mnogih katolika koji više nemaju svećenika da im služi svetu misu.

Broj svećeničkih poziva naglo je porastao pod pontifikatom sv. pape Ivana Pavla II. Godine 1978., u prvoj godini njegovog pontifikata, diljem svijeta bilo je 63.882 sjemeništaraca, a do njegove smrti 2005. ukupan broj je narastao do 114.439.

Broj svećenika je nastavio skromno rasti pod Benediktom XVI, dosegnuvši vrhunac od 120.616 u 2011. godini. Tada je počeo lagani pad, pa je 2012. bilo 120.051.

pad-svecenickih-zvanja.jpg

Taj pad se ubrzao pod pontifikatom pape Franje. Ukupan broj bogoslova je pao sa 118.251 u 2013. godini na 116.843 u 2015. godini.

Katolička Crkva, u cjelini, doživljava krizu svećeničkih zvanja, a mnogi biskupi su bili prisiljeni zatvoriti župe jer za njih nije bilo dovoljno svećenika.

Ali to nije slučaj sa svim biskupijama.

Nekoliko biskupija u SAD-u pokazale su da, tamo gdje postoji vjerodostojna katolička doktrina, svećenička zvanja cvjetaju.

Na primjer, kada je biskup Robert Morlino stigao u biskupiju Madison, Wisconsin 2003. godine, zatekao je samo 6 bogoslova. Biskupija je bila poznata kao bastion liberalizma, kako politički tako i duhovno. No, pod njegovim pažljivim vodstvom, biskupija se vratila pravovjernoj Crkvi i počela rasti.

Biskup je zatvorio razne “katoličke” udruge koje su potkopavale vjeru. Župnici su s propovjedaonica čitali njegova pisma u kojima se branio katolički nauk o braku i svetosti života. Vratio je svetohranište u središte svetišta. Slavio je lijepe liturgije, neke od njih u ‘izvanrednom obliku’. Do 2015. godine broj bogoslova je narastao šest puta, porastavši na 36.

Tu je i biskupija Lincoln, Nebraska, gdje je pravovjerni biskup nadahnuo više ljudi da postanu svećenici po glavi stanovnika od praktički svake druge američke biskupije. U razgovoru za Catholic World Report, biskup James D. Conley povezao je broj zvanja u svojoj biskupiji izravno s vjernošću crkvenom nauku, te objasnio:

Spoznaja da je biskupija Lincoln 100 posto vjerna crkvenom nauku o vjeri i moralu vrlo je privlačna mnogim mladićima koji razmišljaju o svećeništvu jer im to ulijeva sigurnost“, objasnio je Conley.

Ipak, statistike iz Vatikana pokazuju da većina novih zvanja dolazi iz afričkih zemalja.

Jedini izuzetak ostaje Afrika, na koju još uvijek ne utječe kriza zvanja i potvrđuje se kao zemljopisno područje s najvećim potencijalom”, navode statistički podaci.

Statistika također otkriva da je u mnogim zapadnim zemljama broj umrlih svećenika u 2015. godini bio veći od broja zarađenih novih svećenika.

Osim toga, vidljivo je da je u zadnjih pet godina, broj sklopljenih katoličkih brakova na svakih 1.000 vjernika nastavio opadati.

Izvor: lifesitenews