Papina poruka mladima: Djevica Marija nije spadala u kauč-mladež

Objavljena je Papina poruka mladima povodom 32. svjetskog dana mladih 2017. koji će se na biskupijskoj razini obilježiti na Cvjetnicu, 9. travnja. Tema ovogodišnjeg susreta uzeta je iz Evanđelja po Luki i glasi „Velika mi djela učini Svesilni“ (Lk 1,49).

Ove je godine papa Franjo mladima čitavoga svijeta želio predstaviti poruku putem videa: u njemu se Sveti Otac osvrnuo na neke teme koje se obrađuju u dokumentu te je mlade pozvao na put duhovne pripreme za sljedeći Svjetski dan mladih koji će se održati u Panami od 22. do 27. siječnja 2019.

Podsjetivši na prošlogodišnji Svjetski susret mladih u Krakowu kao i na činjenicu da su na putu prema sljedećem susretu u Panami 2019. godine, Papa je istaknuo da su za njega vrlo važni ti trenuci susreta i dijaloga s mladima, te je dodao kako je htio da taj put bude usklađen s pripremama za sljedeću biskupsku sinodu koja je posvećena upravo mladima.

„Na ovom nas putovanju prati Naša Majka, Djevica Marija“, kazao je papa Franjo te nastavio: „Ona nas potiče svojom vjerom, onom istom vjerom koju je izrazila u svom hvalospjevu. Marija je kazala: 'Velika mi djela učini Svesilni' (Lk 1,49). Znala je zahvaliti Bogu koji je pogledao na njezinu neznatnost te je prepoznala velike stvari koje je Bog učinio u njezinom životu.“

Sveti je Otac rekao da je Marija krenula na put kako bi posjetila svoju rođakinju Elizabetu koja je bila stara i kojoj je bila potrebna Marijina blizina. Marija se nije zatvorila u svoju kuću jer nije spadala u – kako se Papa izrazio – kauč-mladež koja traži udobnost i sigurnost, ne želeći da im itko smeta. „Bila je potaknuta vjerom jer je vjera srce cjelokupne životne priče Naše Majke“, rekao je papa Franjo.

Podsjetio je mlade da Bog i njih gleda te poziva, a kada On to čini, vidi svu ljubav koju oni mogu ponuditi. I oni poput „djevojke iz Nazareta“ mogu unaprijediti svijet i ostaviti utisak koji obilježava povijest – kako njihovu tako i povijest tolikih drugih. „Crkvi i društvu ste potrebni!“, istaknuo je Papa: „S vašim se pristupom i s vašom hrabrošću, s vašim snovima i idealima, zidovi nepomičnosti ruše i otvaraju se putovi koji nas vode prema boljem, pravednijem, manje okrutnom i čovječnijem svijetu.“

Na kraju je mlade potaknuo da tijekom putovanja prema Svjetskom danu mladih 2019. njeguju odnos bliskosti i prijateljstva s Blaženom Djevicom Marijom. „Ona je naša Majka. Razgovarajte s njom kao što biste razgovarali s majkom. Zajedno s njom zahvaljujte na dragocjenom daru vjere koji ste primili od predaka i predajte joj čitav svoj život. Poput dobre Majke ona vas sluša, grli, želi vam dobro, hoda zajedno s vama. Uvjeravam vas da ako to učinite, nećete zažaliti“, stoji na kraju Papine videoporuke.