Papina poruka tjedna, 24.03.2015.

Papa Franjo: Ne dopustite da vam ukradu nadu

Ne dopustite da vam ukradu nadu! Neka vas ne zavode laskava obećanja lake zarade i nepošteno bogaćenje. Odlučno se suprotstavite organizacijama koje prodajom droge i drugim zlima kvare mlade, siromašne i slabe. Ne dopustite da iskvarenost i zločin izobliče lice ovoga grada, kazao je papa Franjo tijekom svog posjeta Napulju (21. ožujka). Bilo je to osmo putovanje pape Franje izvan Rima u neko talijansko mjesto, te se susreo s građanima predgrađa Scampije, predvodio je misu na Trgu Plebiscito, ručao sa zatvorenicima, susreo se s klerom, odao počast relikviji san Gennara, te se susreo s mladima.

Na prostorima na kojima još uvijek vladaju kriminalne organizacije papa Franjo je pozvao zločince i sve njihove pomoćnike na obraćanje ljubavi i pravdi.

„Obratite se ljubavi i pravdi. Dopustite da vas Božje milosrđe pronađe. S Božjom se milošću, koja oprašta sve, može pošteno živjeti. To od vas traže i suze napuljskih majki, pomiješane sa suzama Marije, Nebeske Majke, koju zazivate u mnogim napuljskim crkvama. Neka one omekšaju tvrda srca i privedu ih na put dobra", kazao je Franjo.

Napulj ima posebnu kulturu života koja potiče nadu te ne dopušta zlu posljednju riječ, naglasio je Franjo i dodao kako put zla je uvijek put koji krade nadu. Govorio je i o migrantima pozvavši sve da im otvore vrata, jer smo svi migranti na Zemlji.

Osvrćući se na nezaposlenost mladih, Papa je istaknuo da kada se ne zarađuje za kruh, gubi se dostojanstvo. Papa je često spominjao problem korupcije.

„Ako zatvorimo vrata migrantima, ako ljudima oduzimamo posao i dostojanstvo, kako se to zove?", pitao je Franjo i odgovorio: „To se zove korupcija!". Svi su u opasnosti da postanu korumpirani, a korupcija je prljava, korupcija smrdi.

„I iskvareno društvo smrdi! Kršćanin koji dopusti da korupcija uđe u njega nije kršćanin, smrdi! Jeste shvatili?", pitao je Franjo i ponovio kako se ne smije gubiti nadu

Pročitajte više vijesti iz Crkve