Papina poruka tjedna, 31.03.2015.

Papa Franjo: Poniziti se je Božji stil

Poniziti se je prije svega Božji stil. Poniznost znači služiti, znači dati prostora Bogu ispražnjavajući se, kazao je papa Franjo u homiliji tijekom mise na Cvjetnu nedjelju (29. ožujka) na Trgu sv. Petra pred oko 70.000 hodočasnika. Bog se ponizio da bi hodao sa svojim narodom, kazao je Franjo.

„Božji stil, pa prema tome i stil kršćanina, jest poniznost. Tome je protivna svjetovnost koja nudi taštinu i oholost", kazao je Franjo.

Isusovo poniženje u središtu je ove liturgije i upućuje nas na Božji stil, na poniznost.

„To je stil koji nas nikada ne prestaje iznenađivati i izbacivati iz takta: na poniznoga se Boga nikada ne možemo naviknuti", kazao je Papa i naglasio kako „poniziti se prije svega je značajka Božjeg postupanja", kao što se može vidjeti u Knjizi Izlaska: „Kakvog li poniženja za Gospodina, slušati sva ona mrmljanja, one žalbe! Bile su upravljene protiv Mojsija, ali su u konačnici išle protiv njega, njihova Oca".

Papa Franjo je kazao kako u ovom Svetom tjednu „ćemo i mi ići tim putem Isusova poniženja, od sudjelovanja u Judinoj izdaji sve do slušanja uvrjeda koje narod i starješine izvikuju Isusu na križu" i objasnio kako je „to Božji put, put poniznosti. To je Isusov put i nema drugoga. I ne postoji poniznost bez poniženja". Sljedeći taj put sve do kraja, Božji je Sin uzeo „obličje sluge".

Na koncu, poniznost znači i služenje, znači dati Bogu mjesta svlačeći samoga sebe, ispražnjujući se, kako kaže Sveto Pismo. To je najveće poniženje.

Suprotno tome jest put svjetovnost. Njega je vrag predložio i samom Isusu, za vrijeme njegova četrdesetodnevnoga boravka u pustinji. Ali ga Isus bez dvojbe odbacuje. A s njim i mi možemo nadvladati iskušenje svjetovnosti, ne samo u velikim, značajnim trenucima, već i u svakodnevnim životnim prilikama, kazao je Franjo.

Papa je iznio primjere mnogih ljudi koji se svakoga dana, u tišini i skrovitosti, odriču samih sebe kako bi služili drugima: bolesnom rođaku, usamljenom starcu, osobi s invaliditetom ili beskućniku i pozvao sve da u ovom tjednu pođu putem poniznosti.

Više vijesti iz Crkve