Uoči svetkovine sv. oca Dominika zavjetovali se mladi dominikanaci

Uoči svetkovine sv. oca Dominika, u utorak 7. kolovoza tijekom euharistijskog slavlja koje je u samostansko-župnoj crkvi Kraljice sv. krunice na zagrebačkoj Koloniji predvodio provincijal Hrvatske dominikanske provincije fr. Slavko Slišković, svečane zavjete u Redu propovjednika položili su fr. Reginald Biklić i fr. Josip Dolić, a jednostavne fr. Marin Golubović, fr. Josip Bernard Knez, fr. Karlo Alan Kevo, fr. Matej Trupina i fr. Ivan Babić. 

Govoreći o sv. Dominiku, provincijal Slišković spomenuo je da ga crkvena predaja naziva „apostolskim ocem" koji je zaslužio jer je i sam živio po uzoru na Isusa Krista te poput apostola naučavao što je Isus naučavao i djelovao onako kako je on djelovao. „Tako je i nama ostavio putokaz kako nasljedovati Krista. Za više svetaca znamo kako je pojedina rečenica Svetoga pisma bila glavna inspiracija njihova djelovanja", rekao je provincijal.
Neki su prodali sve što su imali i razdijelili siromasima, drugi su se obratili s pogrešnoga puta, treće je nadahnulo nešto drugo. Za svetoga Dominika nemamo takvo svjedočanstvo. Ipak, znamo da je uvijek sa sobom nosio Matejevo evanđelje i Pavlove poslanice. Isusove riječi iz Matejeva evanđelja upućene učenicima „Dajte im vi jesti!" najbolje opisuju svetoga Dominika. Bio je čovjek koji je znao prepoznati i utažiti glad svojih suvremenika, rekao je provincijal Slišković.

Glad nije samo tjelesna, nego je simbol svega onoga što osobi nedostaje da bi bila sretna i zadovoljna. Čitav Dominikov život bio je odgovor na Isusovu zapovijed: „Dajte im vi jesti!" Potonje su riječi upućene svima nama, a osobito vama draga braćo koja danas polažete svoje zavjete u Dominikovu redu, rekao je provincijal. „Pozvani ste biti odgovor na glad svijeta za kruhom, smislom, istinom, mirom… Crkva je gladna istinskih navjestitelja

Radosne vijesti koji neće biti najamnici, nego pravi Božji službenici. Red propovjednika i naša Provincija gladna je autentičnih Dominikovih nasljedovatelja koji će znati prepoznati glad svojih suvremenika i na nju odgovoriti apostolskim življenjem", istaknuo je provincijal Slišković.

Nakon homilije, braća su u provincijalove ruke i nad Knjigom konstitucija i naredbi Reda propovjednika, klečeći, glasno pročitala svoje zavjete Bogu i Redu, objavljeno je na mrežnim stranicama dominikanci.hr. | IKA

Označeno u