BISKUP KOMARICA: Svjetski moćnici su mi govorili ‘da smo mi BiH štala za njihove konje’

“Meni je rekao čovjek koji je jako bitna figura u svjetskoj politici: Ja sam vaš Bog, ja sam vam dao rat”, kazao je u večerašnjem Pressingu na N1 banjalučki biskup, monsinjor Franjo Komarica

Kako vjernici dočekuju Božić ove godine?

“Ja bih rekao da vjernici ovaj Božić dočekuju, kako ko. Koliko znam vjernike, katolike u BiH koji su prepoznatljivi diljem Evrope, da se oni istinski trude doživjeti Božić u autohtonosti i originalnosti i prema onome što je Bog učinio u Božićnom događaju. Ljudi koji zanemaruju Boga će lako gaziti i čovjeka. Ima i onih koji su sigurno “povremeni” kršćani koji ekonomski obilježavaju blagdane ne ulazeći u dubinu, tako da ostaju na vanjštini. Treba pripremiti malo bogatiju trpezu, obući se malo bolje, spremiti stan.. Ima i onih sigurno koji su dakako “prigodničari” koji čestitaju Božić a ne znaju šta to znači i nosi”, kazao je biskup Komarica.

Meni je rekao čovjek koji je jako bitna figura u svjetskoj politici: Ja sam vaš Bog, ja sam vam dao rat i bio je rat. Sad naređujem da šutite i mir mora biti. Ja sam mu rekao da on nije moj Bog i da ja znam u kojeg Boga vjerujem.

Ko je kriv za loše stanje?

“Ko je kriv? Ja bih rekao vrag, đavo, protivnik Božji koji i u Bosni ima pravo na svoje korijenje i domovinu. Gdje god se prezire Bog, tamo se lako gazi čovjeka. Ovdje je bio nesretni zastupnički rat velikih sila preko našeg terena. Tako su meni barem tumačili na puno mjesta u međunarodnim institucijama gdje sam dolazio tražiti pravdu i sigurnost. Govorili su mi da smo mi BiH štala za njihove konje. Ja nisam nikakv političar, niti ekspert ali jesam čovjek”, poručio je monsinjor Komarica u Pressingu na N1.

U svojim tekstovima i knjigama je nekoliko puta spominjao da se nad Hrvatima dogodio genocid u RS.

“Nisam ja izmislio tu riječ niti definiciju te riječi. Po međunarodnom pravu ako pogledate riječ genocid, do jučer je tako tumačilo. Međunarodno pravo kaže da svaki čin, bilo u ratu ili miru, koji je uperen protiv jedne grupe etničke ili vjerske s nakanom da potpuno ili djelomično uništi tu grupu jeste zločin – genocid. Ja sam samo citirao međunarodno pravo. Mi smo ovdje kroz duga stoljeća, na mojoj kući stoji 530. godina kada je tadašnji biskup sudjelovao na velikom saboru u Saloni, današnjem Solinu koji je bio regionalni centar. Kršćani nisu ovdje došli s Marsa. Zašto nema katolika u Banjaluci? Mene to pitaju mnogi. To je zbunjujuća pojava i takvih situacija nemate danas u Evropi. Svi smo mi krivi pred Bogom ako ga nismo dovoljno ljubili. Očito da su ovdje djelovale neke negativne sile, antiljudske sile, sile koje se ovdje postavljaju umjesto Boga u kojeg kršćani vjeruju. Naša je obaveza da držimo do svog dostojanstva. Ako nam je Bog dao ovakvu legitimaciju, onda se ne smijemo ponašati bilo kako. Bog je rekao: Samo sam ja Bog i nemojte imati drugih bogova osim mene”, objasnio je monsinjor Komarica.

“Meni je rekao čovjek koji je jako bitna figura u svjetskoj politici: Ja sam vaš Bog, ja sam vam dao rat i bio je rat. Sad naređujem da šutite i mir mora biti. Ja sam mu rekao da on nije moj Bog i da ja znam u kojeg Boga vjerujem. Ne možemo nikako isključiti te glavne vojskovođe, ali ne možemo zaboraviti ni naše političare koji su bolji poslušnici i izvođači radova. Mene zabrinjava budućnost Evrope i čovječanstva, vidim da tu zakazuju vjernici. Dajte da širimo i gradimo civilizaciju ljubavi”, smatra Komarica, piše N1.

Izvor: Kamenjar