Gradonačelnik Vukovara mladima: Ostanite i borite se – ja nisam otišao iako razrušeni Vukovar nije bila perspektiva budućnosti

“Deseti po redu Susret hrvatske katoličke mladeži (SHKM) prošao je u fenomenalnom ozračju, što je bilo i zagarantirano sa ovolikim mladim ljudima koji su došli ovdje u pjesmi, molitvi, vjeri i nadi.

Bog nas je pomilovao i sa sunčanim vremenom tako da je sve prošlo odlično. Veselje i pjesma odjekivali su Vukovarom. Drago mi je da je to tako i nadam se da će svi ovi mladi otići s lijepim uspomenama iz grada Vukovara.” prokomentirao je gradonačelnik grada Vukovara, Ivan Penava za Narod.hr i osvrnuo se na sadašnje stanje i budućnost Vukovara.

“Mislim da se mi u društvu postavljamo pomalo invalidno prema budućnosti pa onda i prema svemu što se događa oko nas i stalno mislimo da je sve netko drugi trebao dovesti u red i stvoriti. Budućnost je na nama.”

Budućnost će biti onakva kakvu je mi odredimo, pogotovo mladi

“Ukoliko se postavimo defenzivno, kako sugeriraju mnogi u medijima, onda ćemo svi otići odavde i onda nemamo perspektivu u ovim gradovima. Ukoliko budemo svjesni da smo svoj na svome i to shvatimo onda ćemo se izboriti i napraviti od ovih naših krajeva mjesto u koje, ne da ćemo samo ostati, već će i drugi poželjeti doći.”, rekao je Penava.

Gradonačelnik Vukovara poručio je mladima: “Ostani i bori se, pokaži, ako nešto ne štima prozivaj! Izađite na ulicu, borite se. Najlakše je otići u životu. Mogao sam i ja tako otići i nikad se ne bih vratio u Vukovar jer sa svojim završenim fakultetom, sa 24 godine, vratiti se u razrušeni Vukovar nije baš bila sjajna perspektiva budućnosti. Svatko u sebi mora naći neko svjetlo, neku živu koje će se držati i boriti se da stvori bolje okruženje oko sebe, a ne kukati i vikati kako je vani bolje, jer se tamo opet netko potrudio da bude bolje.”

Rekao je kako kao gradonačelnik radi da bude bolje i ulaže ‘svaki atom snage’ u boljitak, ali ne može sve sam. Pozvao je sve mlade ljude da se priključe ‘da svi zajedno stvorimo bolju državu, gradove, općine i sela’.

Piše: Eva Marušić

Označeno u