Hodočašća iz Italije - Još puno toga nedefinirano

Među zaljubljenicima u Međugorje i svima onima koji se što prije žele vratiti ovdje na hodočašće vlada jedna velika zbrka oko toga može li se ili ne početi s organiziranjem putovanja u Međugorje. Stoga ovim tekstom želimo pojasniti kakvo je DANAS stanje stvari: za hodočasnike iz Italije još je puno toga nedefinirano.

Morske linije

Za sada je nemoguće doći iz Italije u Hrvatsku morskim putem, jer se tek 18. lipnja očekuje otvaranje trajektne linije ANCONA - SPLIT i obrnuto. Vjerojatno će od 2. srpnja proraditi trajekti JADROLIINIJE na liniji BARI - DUBROVNIK i obrnuto, pa onda se može iz pravca Dubrovnika organizirati prijevoz do Međugorja. Svi ovi datumi mogli bi biti pomaknuti na temelju povećanja epidemiološke krivulje… i odluka veleposlanstva Sarajeva i Zagreba.

Najveći problemi su i dalje u samoj Italiji jer i dalje ostaju ograničenja kretanja između pojedinih talijanskih regija i ograničenja broja putnika u prijevoznim sredstvima i druge nepoznanice.

Situacija sa Hrvatskom

Hrvatska vlada, kako bi ponovno pokrenula turizam koji je teško pogođenu pandemijom koronavirusa ponovno je otvorila granice bez ikakvih ograničenja za građane 10 zemalja: Austrije, Češke, Estonije, Njemačke, Mađarske, Latvije, Litve, Poljske, Slovačke i Slovenije. Zemlje, koje prema prosudbi vlade, registriraju pozitivnu epidemiološku situaciju vezanu za coronavirus, sličnu onoj u Hrvatskoj. Građani tih deset zemalja EU mogu u Hrvatsku ući bez posebnog uvjeta ili razloga, dok građani ostalih članica EU i trećih zemalja pri dolasku moraju imati opravdan razlog (poslovni ili osobni razlozi, primjerice, posjedovanje nekretnine.)

Osim identifikacijske isprave i zdravstvene potvrde, za hrvatsku vladu je dovoljna potvrda o rezervaciji hotela ili nekog drugog smještaja kako se bi omogućio ulazak u zemlju.

Iako među građanima deset zemalja EU kojima je Hrvatska jučer ponovno otvorila granice bez ograničenja nema Talijana, iz Italije je još uvijek moguće ući u Hrvatsku radi posla i iz dokazanih ekonomskih razloga, uključujući i turističke razloge. Kako bi se ubrzao ulazak, hrvatsko Ministarstvo vanjskih poslova izradilo je aplikaciju Welcome to Croatia – preko koje strani putnici mogu popuniti obrazac s podacima o mjestu kamo putuju, unijeti svoje osobne podatke, ako putuju sa suputnicima i njihove podatke, kao i neke epidemiološke podatke.

Situacija sa BiH

Možda svi ne znaju, ali Hrvatska je dio Europske unije, za razliku od Bosne i Hercegovine u kojoj se nalazi Međugorje.

Bosna i Hercegovina je zasada (1. lipanj) otvorila granice samo prema Hrvatskoj, Srbiji i Crnoj Gori. Odluka se odnosi samo na građane te tri države, dok državljani ostalih zemalja u BIH mogu ući zbog poslovnih obveza, pod uvjetom da posjeduju poziv pravne osobe iz BiH i potvrdu o negativnom testu na virus SARS-KOV-2, ne stariju od 48 sati od trenutka ulaska.

Iz svega ovoga je jasno da se zasada iz Italije još ne može u MEDUGORJE, dok se skroz ne otvore granice i Hrvatske i BiH.