Hvalevrijedan potez - Beskućnici iz Caritasa u Zadru uzgojili hranu za 500 korisnika

Korisnicima prenoćišta Caritasa Zadarske nadbiskupije koji sudjeluju u projektu "Nove vještine za nove mogućnosti" Mirjana Tadić, zamjenica ravnatelja zadarskog Caritasa, u prostorijama Caritasa u Zadru dodijelila je priznanje za uspješno provođenje projekta "Nove vještine za nove mogućnosti".

Petorica beskućnika Vili Vukić, Zvonko Martinović, Rudolf Trstenjak, Zrinko Mirčić i Toni Cota redovito su uključeni u provođenje tog projekta i iznijeli su posao obrade poljoprivrednog zemljišta na Bokanjcu koje im je na korištenje dodijelila Zadarska nadbiskupija.

"Mi smo prepoznali njihov rad, nismo imali nikakvih problema, imali su obavezu koju kvalitetno obavljaju, odlazili su na zemlju i mi to poštujemo. Te vrijedne ruke su tu zemlju uredile, pripremile, zasadile tijekom godine i ubrale plodove", rekla je Tadić. Projekt je počeo 1. listopada 2015. a završio 30. rujna ove godine. U tom razdoblju ga je financiralo Ministarstvo rada i socijalne skrbi RH.

"Ministarstvo prestaje financirati taj projekt, ali mi idemo dalje s novim kulturama, u istom sastavu i s još nekim drugim korisnicima koji imaju potencijala raditi takve aktivnosti. Projekt je ušao u fazu održivosti, nastavljamo dalje s radom. Zadovoljili smo sve zadane osnovne ciljeve u doprinosu smanjenja siromaštva. To je sad projekt Caritasa koji se treba sam financirati", rekla je Tadić.

Zadarski beskućnici su uzgojili pet tona krumpira koji je plasiran u pučke kuhinje u Zadru i Benkovcu time hraneći oko 500 korisnika, kao i rajčicu. Prosječna cijena kilograma krumpira je tri kune, dakle, ostvarena je velika ušteda sredstava Caritasa. Na susretu predaje priznanja, Tadić im je zahvalila na trudu i predanosti kojim su dali sebe za potrebe sugrađana, korisnika projekata Caritasa. Najnovije je ubrano oko 100 kilograma blitve, također za potrebe korisnika pučkih kuhinja, a posađeni su i kupus, kelj, brokula, peršin.

"Javnost je dobro prepoznala rad naših korisnika, bili smo lijepo primljeni i na benkovačkom sajmu. Taj će projekt imati održivost sljedećih puno godina zahvaljujući njima. To je njihov trud i rad", rekla je Tadić. Na koji način je dodatno uređeno poljoprivredno zemljište u godinu dana, do obrađenih 4000 četvornih metara, kako se u cijelosti promijenila i oživjela slika tog nekad zapuštenog područja, javnosti će biti predstavljeno na Međunarodni dan beskućnika u ponedjeljak 10. listopada na poljoprivrednom dobru na Bokanjcu.

Tada će se s dojmovima o tom radu i promjeni u njihovom životu javnosti obratiti beskućnici, realizatori tog projekta. Ujedno je pokraj tog zemljišta Društvo "Bokanjac" uredilo park u koji sad svakodnevno dolaze djeca iz vrtića s odgajateljicama, kao i odrasli i svi željni boravka u prirodi, pokraj obnovljenog zdenca odakle se može crpiti i voda. I to je znak kako je uspjelo senzibiliziranje društva za rad beskućnika i kako su ih prihvatili bokanjački žitelji, jer su opravdali zadano povjerenje. "To poštovanje i prihvaćanje naših korisnika je 'točka na i' svega što smo ostvarili", poručila je Mirjana Tadić.

ZADARSKA NADBISKUPIJA

Označeno u