Krešimir Miletić: Školske kute neće ukinuti socijalne razlike, jer neki će i dalje imati najmodernije mobitele, a drugi biti bez njih

Početkom ovoga mjeseca iz Ureda za obrazovanje, kulturu i sport Grada Zagreba, u stotinjak škola na zagrebačkom području stigao je dopis temeljem kojega osnovne škole moraju do 15. veljače 2017. ispuniti anketu odnosno izjasniti se jesu li za to da učenici u školama nose školske uniforme ili ne. Kao najvažniji razlog navodi se činjenica da će se na taj način smanjiti socijalne razlike među djecom, jer dijelu učenika roditelji mogu priuštiti markiranu odjeću, a dijelu ne.

Kao roditelj petero djece od kojih je četvero osnovnoškolaca, protivim se uvođenju uniformi. Činjenica je da se sva djeca ne mogu oblačiti jednako, ali socijalne razlike školske kute neće ukinuti. Jer neki će i dalje imati najmodernije mobitele, a neki i dalje biti bez njih. Neki će nositi markirane torbe, a drugi neće, da ne spominjem razne druge stvari poput školskog pribora i slično. Ja od svoje djece nisam čuo o primjerima odbacivanja nekog učenika ili učenice zbog toga što je bila “lošije” obućena ili obućen od drugih, a kao član vijeća roditelja znam, da ukoliko je negdje i bilo naznaka takvog ponašanja, sve se riješilo razgovorom razrednice s roditeljima i učenikom koji se eventualno smatrao „boljim“ od drugih zbog materijalnih stvari“ ističe Krešimir Miletić, roditelj četvero školaraca i predsjednik Udruge bl. Alojzije Stepinac.

Eventualno uvođenje uniformi roditelje neće udariti po džepu, jer je u tu svrhu grad Zagreb iz svojega proračuna osigurao 30 milijuna kuna.

„Na prvi pogled dio se roditelja, čuvši da će uniforme biti besplatne, složio s time, no međusobno smo malo razgovarali i zaključili da dok s jedne strane odlučujemo za ili protiv uniformi, u školi skupljamo donacije kako bi učenici mogli otići na jedno natjecanje. Znači, lijepo je što se doznalo da u proračunu ima toliko novca namjenjenog školama, no, da ne govorim u ime drugih roditelja, ja osobno mislim da bi se mogao utrošiti na druge stvari. Jer kako našim učenicima fali novac za odlazak na natjecanje, u drugim školama bi trebalo napraviti nešto drugo, pa ukoliko se već taj iznos želi potrošiti, mišljenja sam da bi se školama trebalo dati da same odluče na što žele utrošiti svoj dio novca od tog kolača“ smatra Miletić.

Da se ljude ne cijeni po tome nose li skupu ili jeftiniju odjeću, djecu bi, smatra dio roditelja, trebalo naučiti odgojem, a ne uvođenjem školskih kuta. Neki od protivnika školskih uniformi ističu da one guše individualnost učenika, dok roditelji kojima se ideja dopada, vjeruju da će socijalne razlike na ovaj način doista biti manje izražene.

„Iz ovoga dopisa gradskog Ureda proizlazi da je na svakom razredu da sam odluči želi li nositi školsku uniformu i sad vas ja pitam, što ako će neki razredi reći da ih hoće, a drugi da ih neće, kako će to izgledati? Dio škole će biti uniformiran, a dio ne. I tu opet pada u vodu teza da kute mogu pomoći da eventualne različitosti kod djece manje dolaze do izražaja. Tek onda će biti šaroliko. Ili što ako će se nekoliko učenika jednog razreda protiviti kutama, neće li oni upravo zbog toga odskakati od drugih? A kad je u pitanju vjeronauk u školama, neki su kao jedan od razloga da ga se makne iz škola, govorili kako oni učenici koji ga ne polaze, taj sat sjede u knjižnici i na taj su način izolirani“ ističe Krešimir Miletić te dodaje da je u svakom slučaju za to da se razgovara u potrebi uvođenja uniformi u škole, ali ne na način da se odluka mora donijeti u roku od 15 dana.

Podsjećamo, školske su uniforme u Hrvatskoj 2013. godine prvi obukli učenici O.Š. Antuna Mihanovića iz Osijeka i kako kažu, ni najmanje ne žale zbog toga. Prošle godine uvedene su i u Osnovnu školu u Zmijavcima nedaleko Imotskog, a od ove godine imaju ih i učenici O.Š. Barilović kod Karlovca.