Mladi Zagrebačke nadbiskupije hodočastili u Mariju Bistricu: Tko će mijenjati svijet, ako to nećemo ti i ja?

Više od 1500 mladih okupilo se ovoga vikenda u svetištu Majke Božje Bistričke na tradicionalnom hodočašću mladih Zagrebačke nadbiskupije.

Rano ujutro krenuli su posebnim hodočasničkim vlakom s Glavnog kolodvora te su iz Zlatar Bistrice nastavili put pješice do Svetišta. Odmah po dolasku, hodočasnici su radosnom pjesmom ispunili Baziliku u kojoj je svetu misu predslavio povjerenik za pastoral mladih Zagrebačke nadbiskupije, vlč. Ivica Budinšćak u zajedništvu s 30-ak svećenika.U svojoj homiliji vlč. Ivica dotaknuo se tema u kojima su se mogle pronaći sve generacije hodočasnika okupljene u Bazilici. Kroz spomendan Imena Marijina, kojega danas slavimo, povjerenik je započeo homiliju promišljanjem o Blaženoj Djevici Mariji kojoj su se danas svi mladi uputili te vrativši ih u povijest posvijestio im da euharistija i molitva, osobito krunice, treba biti važan dio života kako bi predanije ustrajali u vjeri.

Na tragu poziva pape Franje da svjedočimo svoju vjeru u svakodnevici, vlč. Ivica potaknuo je i ohrabrio mlade da se ne boje mijenjati društvo i prihvatiti odgovornosti koje život donosi. „Tko će mijenjati svijet, brate i sestro, ako to nećemo ti i ja? Jer mi tvorimo ovo društvo, ovu naciju i ono što jesmo“, poručio je povjerenik mladima te dodao da „danas pred Marijinim likom ne smijemo zaboraviti rečenicu koju je Marija čula od Boga – ne boj se!“, a sav trud i rad bit će uspješni, ako budu zalijevani molitvom „koja otvara vrata, popravlja odnose, koja me diže, daje mi snagu, poveznica je između mog Boga i mene“, zaključio je vlč. Ivica.

Dopustimo da Nebo zahvati naš život

Nakon okrjepe i odmora, mladi su se okupili u šatoru kako bi pjesmom i plesom sudjelovali u središnjem dijelu hodočašća. Nadbiskupijski zbor mladih za tu je prigodu pripremio bogat glazbeni program kojim su animirali okupljene mlade. Katehezu o poveznici modernih vrijednosti i Marijina života održao je fra Ivan Matić, voditelj Kuće susreta „Tabor“. „Kako bismo razumjeli smisao našega života, vratimo se izvoru, Mariji koja nas uvijek usmjerava prema svojem Sinu Isusu u kojemu su svi odgovori; koji nam je po Mariji postao brat i na taj način nam pokazao koliko smo važni Bogu“, istaknuo je popularni fra Johnny.

Mladima je također skrenuo pozornost kako uvijek moraju biti otvoreni Božjoj riječi koja je u nama sposobna promijeniti sve ono što nije u skladu s Božjom voljom i u potpunosti iscijeliti naše rane. „Marija je svjesna svoje malenosti i neznatnosti, ali i dostojanstva – u Bogu prepoznaje tko je. Budi i ti svjestan da si dijete Božje i da te On koji je izvor života neizrecivo ljubi i nikada te neće ostaviti“, ohrabrio je fra Ivan mlade hodočasnike nadodavši kako je svačije poslanje na ovome svijetu izrazito važno, svatko je neprocjenjivo vrijedan i poseban. „Dopustimo da Nebo zahvati naš život jer kada poput Marije shvatiš svoje dostojanstvo, nikada nikoga nećeš povrijediti i omalovažavati; bit ćeš svjestan da je u svakome slika Božja“, zaključio je svoje razmatranje fra Ivan Matić.

„Ponosan sam na vas!“

U središnjem dijelu dana, mladi hodočasnici tradicionalno su se susreli i sa zagrebačkim nadbiskupom, kardinalom Josipom Bozanićem koji je pohvalio trud i angažman mladih u svim projektima naše Nadbiskupije. „Na Malom Lošinju, gdje se župni animatori pripremaju, stasao je novi naraštaj nade na razini raznih područja crkvenog djelovanja. Mladi znaju što hoće, žele slijediti Krista u kojem pronalaze smisao, koji su aktivni u našim župnim zajednicama. Dragi mladi, vi ste taj novi naraštaj na koji sam kao zagrebački nadbiskup ponosan!“, poručio je Kardinal mladima.

U svom obraćanju, Kardinal je istaknuo da ne želi preskočiti susrete s mladima jer se oni otvaraju Bogu i pripremaju za novo vrijeme, vrijeme nade te je izrazio zadovoljstvo izvrsnim radom Ureda za pastoral mladih pod vodstvom dosadašnjeg povjerenika vlč. Ivice Budinšćaka poželivši novom povjereniku, vlč. Ivanu Valentiću puno sreće u novoj službi.

Na kraju popodnevnog dijela programa, vlč. Ivica zahvalio je svima na suradnji i prijateljstvu poručivši mladima da novog povjerenika prihvate kao što su prihvatili njega. Mladima se obratio i novi povjerenik uz riječi da u ovoj službi ne može biti sam, da ga mladi prate svojom molitvom.

Mladi Zagrebačke nadbiskupije darovali su vlč. Ivici papirnati svitak ispunjen osobnim porukama u kojima mu izražavaju zahvalnost za predanost i prijateljstvo koje im je pružio kroz svoju službu, a vlč. Ivanu poželjeli su dobrodošlicu uručivši mu majicu ovogodišnjeg animatorskog ljeta i krunicu kako bi molio za njih.

Mladi hodočasnici – stari pradjedovski zavjet

[VIDEO] Preko 1500 mladih hodočastilo je Majci Božjoj Bistričkoj kako bi ispunili zavjet zahvalnosti svojih pradjedova... Isus od mladih traži da jasno svjedoče ljubav koju su osjetili, a ovi mladi su pokazali kako se to radi!

Posted by Laudato on 12. rujan 2015

Označeno u