Papin stolac izrađuje muslimanska obitelj

Salem Hajdarovac kaže da nije mogao spavati tjedan dana nakon što je čuo da je njegova radionica dobila čast izraditi stolac na kojem će sjediti papa Franjo tijekom posjeta BiH.

Salem (61.) i njegov sin Edin (33.), obojica muslimani, počeli su izrađivati stolac u ponedjeljak u svojoj malenoj radionici u Zavidovićima (srednja Bosna).

Sve druge narudžbe bit će odgođene kako bi izradili savršen stolac do 6. lipnja, kada će Papa slaviti misu u Sarajevu, osobito za jačanje bratstva u zemlji koju je prije dva desetljeća opustošio rat.

Desetljećima obiteljska radionica izrađuje religiozne predmete za posjetitelje u katoličkom svetištu Međugorje, kao i dekoracije za crkve i džamije; no drže da im je stolac kruna karijere.

“Iznimno sam sretan, jer raditi stolac za tako važnu osobu je nešto veliko i osobito”, rakao je Edin. Izgled stolca je tajan. Sve što su htjeli otkriti je da će upotrijebiti orahovo drvo za izradu i da će stolac nositi različite simbole, kao što je papinski grb ili simbole triju bosanskohercegovačkih katedrala.

Mjesni župnik Miro Bešlić organizirao je sa svojim župljanima kupovinu materijala, a Hajdarovići neće naplatiti samu izradu.

Mnogi stanovnici Bosne i Hercegovine – muslimani, katolici i pravoslavni – vide u Franji vrijednog papu, slično su osjećali i prema Ivanu Pavlu II., koji je bio poznat po zalaganju za međureligijski dijalog i mir. Kip sv. Ivana Pavla II. krasi trg u centru Sarajeva.

Ako želite čitati više vijesti iz regije kliknite ovdje