POWER OF YOUTH Razmjena mladih 'Svi smo isti i ovdje smo zaboravili na te različitosti'

Više od 35 mladih iz Bosne i Hercegovine, Slovenije i Srbije okupilo se od 19. do 25. srpnja u Nadbiskupijskom centru za pastoral mladih (NCM) „Ivan Pavao II.“ u Sarajevu.

Ovaj je susret upriličen u sklopu razmjene mladih Power of Youth (Snaga mladih). Ona predstavlja središnji događaj u okviru projekta Youth United – YOU! koji financira Europska Unija, kroz Erasmus+ program, a provodi ga Caritas BiH zajedno s Caritasom Slovenije, Caritasom Srbije i ukupno 15 organizacija mladih iz ovih zemalja, piše Caritas.ba.

Cilj projekta je osnaživanje organizacija koje rade s mladima, poticanje multietničke suradnje i međureligijskog dijaloga. Tijekom boravka u Sarajevu sudionici koji pripadaju različitim organizacijama, nacijama i vjerama imali su mogućnost upoznati se i družiti, obići glavni grad BiH i njegove znamenitosti i kroz interaktivan pristup govoriti o predrasudama, stereotipima, ljudskim pravima i demokraciji.

U subotu 21. srpnja mladi su zajedno posjetili Begovu džamiju, katoličku katedralu Presvetog Srca Isusova gdje im je mons. Anto Meštrović predstavio katoličanstvo u Sarajevu, povijest katedrale i unutarnje uređenje. Zatim su otišli u posjet Sabornoj pravoslavnoj crkvi gdje su doznali više o običajima, sličnostima i različitostima između pravoslavlja i katoličanstva, islama i judaizma. Nakon posjeta proširili su znanje o osnovnim pojmovima vezanim za ove religije kroz radionicu koju su organizirali predstavnici organizacije Youth for Peace iz BiH.

U idućim danima sudionici su kroz zabavni program interkulturnih večeri i predstave zemlje iz kojih dolaze učili o sličnostima i različitostima kultura kojima pripadaju, isticali primjere dobrih praksa i planirali kampanju podizanja svesti o situaciji mladih u regiji i potrebi izgradnje bolje budućnosti za sve, koja će biti provedena 2019. u okviru projekta Youth United – YOU!.

„Stekao sam puno novih prijatelja, nova iskustva, koja do sad nisam doživio. Veoma mi je žao što se svi rastajemo i nadam se da ćemo se uskoro opet vidjeti, na seminarima, da se još više družimo, zabavljamo i steknemo nova znanja“, istaknuo je Jasmin iz BiH.

„Nisam imala očekivanja prije ove razmjene mladih jer svaki put kada negdje dođem sa svojim očekivanjima, ona obično ne budu ispunjena. Ono što sam ovdje naučila mogu ponijeti u život jer sam saznala o sebi da i ja brzo stvaram predrasude. Ako prebrzo nešto misliš o drugoj osobi možeš da uništiš buduća prijateljstva. Da sam na ovoj razmjeni nastupila u skladu s predrasudama ne bih ovako brzo stekla prijatelje“, kazala je Zala iz Slovenije.

„Bilo mi je prelijepo, stekla sam nova iskustva, radionice su bile vrlo korisne. Susrela sam se s novim kulturama i religijama, za što nisam imala prigodu u Beogradu. Koliko god da se mi razlikujemo (jezik, nacija, kultura), svi smo isti i ovdje smo zaboravili na te različitosti“, rekla je Marija iz Srbije.

Označeno u