Sjećanje na Sinišu Glavaševića

Tijekom Domovinskog rata Siniša Glavašević bio je urednik Hrvatskog radija u Vukovaru i ratni izvjestitelj.

Nakon sloma obrane grada, odveden je 19. studenoga 1991. godine iz vukovarske bolnice i gubi mu se trag. Hrvatski radio Vukovar u ponoć je počeo emitirati 24-satni program posvećen Siniši Glavaševiću, ratnom uredniku i novinaru te radijske postaje Siniši Glavaševiću, ubijenom 20. studenoga 1991., čiji su posmrtni ostatci ekshumirani iz masovne grobnice na Ovčari s još 199 žrtava.

Izvješćima i pozivima za pomoć iz vukovarske bolnice, u kojoj je Siniša Glavašević bio nakon što je ranjen krhotinom granate 4. studenoga 1991., u ponoć je počeo program u sklopu kojega će HRV u sljedeća 24 sata emitirati sadržaje vezane za Sinišu Glavaševića.

Po riječima glavne i odgovorne urednice HRV-a Mirjane Đermadi, osim izvješća i tonskih zapisa Siniše Glavaševića, emitirat će se i razgovori s mnogim osobama koje su poznavale Glavaševića ili su vezane uz njegovu novinarsku i književničku ostavštinu.

„Uspostavit ćemo i svojevrsni radijski most s mnogim radijskim postajama u Hrvatskoj kako bismo razgovarali o današnjem stanju u novinarstvu i o tome koliko hrvatski novinari primjenjuju postulate kojima se u svojem radu vodio Siniša Glavašević“, rekla je za Mirjana Đermadi.

Tijekom Domovinskog rata Siniša Glavašević bio je urednik Hrvatskog radija u Vukovaru i ratni izvjestitelj. Nakon sloma obrane grada, odveden je 19. studenoga 1991. godine iz vukovarske bolnice i gubi mu se trag. Ekshumiran je 1996. godine iz masovne grobnice Ovčare i identificiran, tako da se pretpostavlja da je ubijen i pokopan na Ovčari istog dana kad je odveden. Matica hrvatska u Zagrebu posmrtno mu je 1992. godine izdala „Priče iz Vukovara“, zbirku priča o temeljnim ljudskim vrijednostima koje je čitao slušateljima radija u opkoljenome gradu. Siniša Glavašević bio je prozni pisac, knjižničar, novinar i ratni izvjestitelj.

Osim Siniše Glavaševića, u agresiji na Vukovar 1991. poginuli su i djelatnici HRV-a Stjepan Penić, Vladimir Levar, Branko Polovina i Zdenko Purgar.

Godišnjica ubojstva Siniše Glavaševića dosad je bila dio službenog programa u sklopu obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. kao novinarsko-književnički susret „Grad - to ste vi“, a ove godine nije uvrštena u program, što je izazvalo negativnu reakciju dijela javnosti, posebice Hrvatskoga novinarskog društva (HND) i Društva hrvatskih književnika (DHK). Iz vukovarske Gradske knjižnice i HRV-a, koji su uz HND i DHK 2005. godine utemeljili priredbu „Grad - to ste vi“, stiglo je objašnjenje kako je ove godine promijenjen koncept odavanja počasti Siniši Glavaševiću te će se, umjesto dosadašnje priredbe, 20. studenoga „preseliti“ u eter HRV-a.


Lirske priče jedini su njegovi sačuvani literarni pokušaji.

Priča o gradu

Odustajem od svih traženja pravde, istine, odustajem od pokušaja da ideale podredim vlastitom životu, odustajem od svega što sam još jučer smatrao nužnim za nekakav dobar početak, ili dobar kraj. Vjerojatno bih odustao i od sebe sama, ali ne mogu. Jer, tko će ostati ako se svi odreknemo sebe i pobjegnemo u svoj strah? Kome ostaviti grad? Tko će mi ga čuvati dok mene ne bude, dok se budem tražio po smetištima ljudskih duša, dok budem onako sam bez sebe glavinjao, ranjav i umoran, u vrućici, dok moje oči budu rasle pred osobnim porazom?

Tko će čuvati moj grad, moje prijatelje, tko će Vukovar iznijeti iz mraka?

Nema leđa jačih od mojih i vaših, i zato, ako vam nije teško, ako je u vama ostalo još mladenačkog šaputanja, pridružite se. Netko je dirao moje parkove, klupe na kojima su još urezana vaša imena, sjenu u kojoj ste istodobno i dali, i primili prvi poljubac – netko je jednostavno sve ukrao jer, kako objasniti da ni Sjene nema? Nema izloga u kojem ste se divili vlastitim radostima, nema kina u kojem ste gledali najtužniji film, vaša je prošlost jednostavno razorena i sada nemate ništa. Morate iznova graditi. Prvo svoju prošlost, tražiti svoje korijenje, zatim svoju sadašnjost, a onda, ako vam ostane snage, uložite je u budućnost. I nemojte biti sami u budućnosti. A grad, za nj ne brinite, on je sve vrijeme bio u vama. Samo skriven. Da ga krvnik ne nađe. Grad – to ste vi.

HINA/matica.hr/Laudato/I.D.