94-godišnja starica pješice hodočastila više od 900 km

Svake godine brojna katolička svetišta posjete deseci milijuna hodočasnika.

Svatko od njih ima svoju priču, svoju nakanu zbog koje je krenuo na hodočašće: jedni žele isprositi neku milost, drugi hodočaste iz zahvalnosti, treći tragaju za Bogom, smislom ili sobom…

Nerijetko hodočasnici umjesto konvencionalnih načina prijevoza na hodočašće kreću biciklom ili pješice, prolazeće desetke, a ponekad i stotine kilometara kako bi došli na željeno mjesto.

No pothvat koji je učinila Eva Morosini oduševio je mnoge, i to ne samo zbog poznih godina u kojima se nalazi ova vitalna hodočasnica.

Naime, 94-godišnjakinja talijanskih korijena prehodala je više od 900 kilometara od meksičkog grada Monterreya do prijestolnice Ciudad de Mexico gdje se poklonila u svetištu Gospe od Guadalupe.

Njen put trajao je 40 dana, a svakog je dana prohodala oko 23 kilometra u prosjeku. Ujutro bi krenula pješačiti oko 6:30 noseći samo mali kovčeg i kišobran te reflektirajući prsluk. Kao hranu koristila je mlijeko, sok od naranče, kruh i vodu, a nešto voća i povrća dobila je od ljudi koje je susrela putem.

Svoj put zaključila je 12. svibnja popodne, došavši u baziliku Gospe od Guadalupe gdje je molila za obitelji, mlade i mir u svijetu.

Kako javlja Catholic News Agency, kad je “baka hodočasnica” došla na cilj, dobila je pljesak okupljenih hodočasnika. Prije ulaska u crkvu kleknula je, poljubila tlo, napravila znak križa te nekoliko trenutaka u tišini molila.

Kako piše bitno.net Morosini je tijekom života posjetila brojna svetišta diljem svijeta, a prije tri godine, u 91. godini života, hodočastila je u Argentini. Kad su je tom prilikom novinari pitali zašto hodočasti, poručila je kako to čini za “mir u svijetu, mlade i sve razorene obitelji”.

KT| Nedjelja.ba