Diktatura u Nikaragvi osudila još sedam svećenika i laika na 10 godina zatvora

U novom napadu na Katoličku Crkvu, nikaragvanska diktatura predvođena predsjednikom Danielom Ortegom i njegovom suprugom, potpredsjednicom Rosario Murillo, osudila je tri svećenika, đakona, dva sjemeništarca i jednog laika iz biskupije Matagalpa na 10 godina zatvora, javlja CNA.

Prema izvješćima lokalnih novina La Prensa i Nikaragvanskog centra za ljudska prava (CENIDH), kaznu je 6. veljače izrekla sutkinja Nadia Tardencilla iz Drugog kaznenog okruga.

Kazna se sastoji od pet godina zatvora za kazneno djelo "zavjere za podrivanje nacionalne sigurnosti i suvereniteta" i pet godina za "širenje lažnih vijesti" uz dodatnih 800 dana novčane kazne na temelju dnevne plaće osuđene osobe.

Osuđeni svećenici su Ramiro Reynaldo Tijerino Chávez, 50, rektor Sveučilišta Ivana Pavla II.; Sadiel Antonio Eugarrios Cano, 35, bivši vikar katedrale u Matagalpi; i José Luis Díaz Cruz, 33, trenutni vikar katedrale u Matagalpi.

 Također su osuđeni đakon Raúl Antonio Vega González, 27; sjemeništarci Darvin Esteylin Leiva Mendoza, 19, i Melkin Antonio Centeno Sequeira, 23; i fotograf Sergio José Cárdenas Flores, 32.

Sedmorica su 27. siječnja proglašeni krivima i čekali su izricanje presude. U odvojenom suđenju, otac Oscar Benavidez također je proglašen krivim za iste optužbe i osuđen 4. veljače na 10 godina zatvora.

Režim je 10. siječnja objavio da će se biskupu Matagalpe, Rolandu Álvarezu, koji je u kućnom pritvoru od 19. kolovoza 2022., suditi pod optužbom za urotu. Prelat još nije osuđen.

CENIDH je optužio da je kazna izrečena protiv ove sedmorice muškaraca "nova pravna aberacija" koja ih je također "doživotno diskvalificirala za obnašanje javnih dužnosti i izbore."

“Mi u CENIDH-u osuđujemo ove perverzne postupke režima koji krše ljudska prava. Zahtijevamo trenutnu slobodu za njih i sve političke zatvorenike”, dodala je organizacija.