Dvije trećine Iraca za legalizaciju pobačaja

Suprotno najavama tijesnog rezultata, Irci i Irkinje su odlučili, velikom većinom, liberalizirati zakone o pobačaju.

No rezultat niti ne čudi kad se zna da su doslovce sve političke stranke u Irskoj bile za legalizaciju pobačaja, kao i mediji i veći dio civilnog društva.

S druge strane, zagovornici zaštite života su se suočili s velikim ograničenjima slobode govora, naročito nakon što su Facebook i Google onemogućili oglase o 8. amandmanu koji štiti život od začeća. Tako je slabije financiranoj kampanji koja nije imala podršku elita dodatno onemogućeno promoviranje.

Premijer Leo Vardkar pozdravio je ishod rekavši da je riječ o povijesnom glassanju za sljedeću generaciju.

Birači se pitalo žele li ukidanje osmog amandmana, zabrane koja je referendumom uvedena u ustav prije 35 godina i dijelom ukinuta 2013. za slučajeve u kojima je ugrožen život majki.

Svoje je mišljenje na glasovanju izrazilo 64,1 posto birača, odnosno 2,1 milijun ljudi od 3,1 milijuna Iraca s pravom glasa, što je najviša zabilježena izlaznost na referendumu u toj otočnoj državi.

Povijesni referendum izazvao je snažne osjećaje zagovornika i protivnika ublažavanja zakona i podijelio Irsku. Irski zakon o pobačaju bio je najstroži u Europi i nije poznavao iznimke čak niti u slučajevima incesta, silovanja ili malformacije ploda. Irkinja koje su željele pobaciti putovale su uglavnom u Veliku Britaniju.

Organizacija referenduma bilo je predizborno obećanje premijera Lea Varadkara koji je došao na vlast u lipnju 2017.

Premijer je pozdravio “povijesno glasanje” kazavši da je riječ o odluci za sljedeću generaciju.

“Danas vjerujemo da smo glasali za sljedeću generaciju”, rekao je premijer, kako ga citira agencija dpa.

“Glasali smo tako da ponudimo sućut onima prema kojima smo dosad bili ravnodušni i medicinsku skrb onima pred kojima smo zatvarali oči”, rekao je. Pri tome očito nije mislio na nerođenu djecu.

“Današnji dan nije dobar za one koji su glasali protiv izmjene zakona, ali ih želim umiriti i reći da je Irska i dalje zemlja kakva je bila prije, samo je malo tolerantnija, otvorenija i pokazuje više poštovanja”, rekao je Varadkar, prenosi narod.hr.