HRVATI AUSTRALIJE KAO JEDAN Svi će u subotu slaviti misu za Praljka, u Sydneyu okupljanje: 'S prijezirom odbacujemo osudu svjetskih moćnika'

Ozračje ovog skupa bit će mirno, molitveno i dostojanstveno.

Australski Hrvati u subotu, 9. prosinca, zajedno će se prisjetiti preminulog generala HV-a i HVO-a Slobodana Praljka i svih stradalih u ratovima u Hrvatskoj i BiH. U Sydneyu će se održati veliko okupljanje i procesija. 'S prijezirom odbacujemo osudu svjetskih moćnika', poručuje se u priopćenju koje je na svojim stranicama objavilo više tamošnjih katoličkih misija. Prenosimo ga u cijelosti Croexpress.

'U subotu 9.12. bit će dan zajedništva cijele naše hrvatske zajednice u Australiji kada će se u svim našim centrima diljem Australije slaviti sveta misa zadušnica za generala Slobodana Praljka i sve stradale u domovinskom ratu u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini. Svi naši katolički centri u Sydneyu (Summer Hill, Blacktown, Wollongong i St Johns Park) i hrvatski klubovi (King Tom i Puncbowl) ujedinit će se toga dana te ćemo se kao jedan narod i kao braća i sestre u Kristu okupiti u 4pm u HK King Tom na stadionu Sydney Uniteda na komemoraciju za pokojnog generala i sve stradale u domovinskom ratu. Bit će govora, pjesme i molitve. U 5.30pm ćemo zajedno u procesiji s pjesmom i molitvom krenuti prema crkvi sv. Nikole Tavelića u St Johns Parku gdje će se slaviti sveta misa zadušnica i molitva za domovinu u 6.30pm. Nakon svete mise položit ćemo vijenac i svijeće kod kapelice Gospe Trsatske, a bit će organizirani autobusi za povratak u King Tom.

Važno je da nas bude što više, da se naš glas čuje i da odjekne da krv žrtava našega naroda ne bude uzalud prolivena. Ovom osudom osuđen je sav hrvatski narod. Svi smo ovom osudom stavljeni na optuženičku klupu i proglašeni članovima udruženog zločinačkog pothvata. Krik generala Slobodana Praljka krik je našega naroda: NISMO KRIVI! I s prijezirom odbacujemo osudu svjetskih moćnika koji naš narod žele iskoristiti da prikriju svoje prljave namjere koje su pisali nevinom krvlju hrvatskoga naroda. Naša domovina zove svoje junake da opet stanu na branik domovine.

Ozračje ovog skupa bit će mirno, molitveno i dostojanstveno i bit će medijski popraćeno pa vas sve molim da ne dajemo povoda i materijala onima koji mrze sve hrvatsko da nas prozivaju. Pokažimo dostojanstvo i kulturu u ponašanju i porukama koje želimo prenijeti svijetu. Suzdržimo se od vrijeđanja, niskih strasti, znakovlja i obilježja koji bi bili povod za bacanje ljage na ovaj skup. Tko ima narodnu nošnju, neka je obuče, isto tako majice s hrvatskim obilježjima.'