Indija: Sud vratio Veliki petak kao državni blagdan

Visoki sud u Mumbaiju naredio je upravama dvaju bivših portugalskih teritorija u zapadnoj Indiji, kojima sada upravlja savezna vlada, da ponovno uvedu Veliki petak kao državni praznik.

Naredba izdana 15. travnja nalaže da savezni teritoriji Daman i Diu te Dadra i Nagar Haveli vrate Veliki petak na popis službenih praznika, što znači da ga moraju poštivati škole i banke.

Navedeni teritoriji prethodno su svrstali ovaj kršćanski blagdan u kategoriju «ograničenog praznika», kada svi uredi i obrazovne ustanove rade, no većina zaposlenika ima mogućnost uzimanja slobodnog dana, javlja narod.hr.

Kršćani u tim područjima prošli su mjesec počeli prosvjedovati, opazivši promjenu u popisu praznika, nakon čega je ovaj slučaj prebačen na visoki sud.

Anthony Francisco Duarte iz Damana, podnio je molbu sudu, rekavši da je prethodna promjena bila neustavna te da je povrijedila osjećaje kršćana koji žive na tim teritorijima.

Istaknuo je da se njihovi vjerski blagdani također trebaju poštivati, iako kršćani čine samo mali dio indijskog stanovništva koje broji 1,35 milijardi stanovnika.

Kršćanski blagdani stoljećima su imali status praznika u tim dvama teritorijima, još od vremena kada su bili dio Portugalske Indije u 16. stoljeću. Ta se tradicija nastavila nakon što je Indija 1961. prekinula kolonijalnu vladavinu i pripojila teritorije.

Otkad su se navedeni teritoriji našli pod indijskom vlašću, Veliki petak je „oduvijek bio proglašen državnim praznikom, s obzirom na to da su mnogi kršćani rasprostranjeni na širokom području“ unutar svojih jurisdikcija, navodi se u molbi.

Državni odvjetnik S.S. Deshmukh priopćio je sudu da je kvota službenih praznika bila iscrpljena, stoga je Veliki petak ove godine proglašen neobaveznim praznikom.

Dan kada kršćani obilježavaju Kristovu muku i smrt državni je praznik u svih 29 saveznih država te u pet od sedam saveznih teritorija.

Katolička biskupska konferencija Indije (CBCI), pravna organizacija Udruženje za obranu slobode (Alliance Defending Freedom, ADF) i Nadbiskupija Goe i Damana podržale su ovu molbu koju je na kraju potvrdio i sud.

Označeno u