Isusovci osudili zatvaranje sveučilišta u Nikaragvi

Generalni poglavar Družbe Isusove p. Arturo de Sosa izrazio je solidarnost s isusovačkom provincijom Srednje Amerike nakon prisilnog zatvaranja Srednjoameričkog sveučilišta (UCA) u glavnom gradu Nikaragve.

To isusovačko sveučilište staro 63 godine bilo je središte za prosvjede 2018. protiv reforme o nacionalnoj sigurnosti predsjednika Daniela Ortege, piše Vatican News. Sveučilište je 16. kolovoza objavilo kako su im nikaragvanske vlasti zaplijenile imovinu na temelju toga da je „središte terorizma”.

UCA je navela kako je optužba neutemeljena i nazvala potez nikaragvanske vlasti udarcem akademskoj zajednici u Nikaragvi.

U pismu upućenom p. Joséu Domingu Cuesti, srednjoameričkom provincijalu Reda, generalni poglavar Sosa izrazio je svoju solidarnost s osobljem i studentima UCA-e te s provincijom. Pozvao je na „puteve dijaloga” utemeljenim na „istini, slobodi i pravu na kvalitetno obrazovanje za mlade i sve ljude Nikaragve”.

„Znamo da su potpuno lažne i neutemeljene sve optužbe protiv UCA-e”, piše p. Sosa, izražavajući svoju podršku, kao i onu čitave Družbe poslanju srednjoameričke provincije na tom sveučilištu u Managui.

Nadalje, srednjoamerička provincijska kurija koja ima središte u El Salvadoru također je u priopćenju izrazila kako je optužba za terorizam lažna. Podsjeća se kako „nova vladina agresija” na isusovačko sveučilište, „nije izolirani slučaj”, već dio „niza neopravdanih napada na stanovništvo Nikaragve i druge obrazovne i društvene ustanove koji stvaraju klimu nasilja i nesigurnosti i pogoršavaju društveno-političke krize u zemlji”.

„Ova vladina politika sustavno krši ljudska prava i čini se da je usmjerena na konsolidaciju totalitarne države”, navodi se u priopćenju. Isusovci su također pozvali nikaragvansku vladu neka dopusti sveučilištu da „iskoristi neotuđivo pravo na legitimnu obranu” protiv optužbi te da „odmah” poništi i ispravi „nepravednu mjeru koju je donio sud”. U priopćenju se dalje poziva vlast Nikaragve da zaustavi svoju „agresiju” na isusovačko sveučilište i njegove članove.

Podsjećamo, početkom srpnja biskup Alvarez je vraćen u zatvor nakon propasti pregovora s diktaturom te je zatvaranje sveučilišta samo nastavak politike države o čemu smo već pisali.