Katoličkim institucijama u Bavarskoj zabranjeno posjedovati stranice na Facebooku

Katolički povjerenik za nadzor zaštite podataka u Bavarskoj zabranio je crkvenim institucijama posjedovanje vlastitih stranica na Facebooku, čime slijedi praksu državnih tijela, objavio je portal katholisch.de.

Dijecezanski povjerenik za zaštitu podataka bavarskih biskupija Jupp Joachimski u četvrtak, 23. veljače donio je odgovarajuću uredbu i priopćio da dijeli stajalište njemačkog saveznog povjerenika za zaštitu podataka, koji je nedavno zabranio saveznoj vladi vlastitu stranicu na Facebooku.

„Sukladno tome, donosim ovu uredbu za službe Katoličke Crkve u Bavarskoj, uz napomenu da njezino važenje prestaje 31. ožujka 2023.”, priopćio je Joachimski. Dodao je da uredba ima za cilj i sprječavanje zahtjeva za odštetu prema crkvenim ustanovama.

Kratki rok važenja uredbe povezan je s mandatom Joachimskog, koji također završava krajem ožujka. Zasad nije poznato kako će biskupije ubuduće urediti tu službu. Joachimski je najavio da će početkom travnja početi djelovati dugo planirani katolički centar za zaštitu podataka, koji će zamijeniti „Zajedničku službu za zaštitu podataka bavarskih (nad)biskupija” kojoj je on na čelu.

Crkvene i državne službe za zaštitu podataka u Njemačkoj godinama kritiziraju korištenje stranica na Facebooku upravo zbog nedostataka vezanih uz zaštitu podataka. Godine 2018. katolička konferencija za zaštitu podataka preporučila je crkvenim institucijama da ne koriste Facebook.

Crkvene mjere u tom pogledu vezane su za pravne odredbe. Sukladno zakonu o crkvenoj zaštiti podataka, crkvene institucije mogu samo donositi odluke i uredbe prema pojedinačnim službama u Crkvi, pa time i zabraniti određenoj crkvenoj instituciji korištenje Facebooka, ali ne mogu donositi opće uredbe o zabrani korištenja društvenih medija.

Njemački savezni povjerenik za zaštitu podataka je u srijedu, 22. veljače objavio odluku kojom vladinom Saveznom uredu za odnose s javnošću zabranjuje daljnje održavanje vladine stranice na Facebooku. U dokumentu na 44 stranice savezni povjerenik za zaštitu podataka navodi argumente iz ekspertize iz koje proizlazi da koncern Meta, koji je vlasnik Facebooka, nije u dovoljnoj mjeri informirao korisnike o obradi podataka. Osim toga, u ekspertizi se navodi da nedostaje prikladna zakonska podloga o upotrebi kolačića (cookies) koji služe analizi ponašanja korisnika.

Sud Europske unije odredio je 2018. da su Facebook i korisnici koji imaju vlastite stranice zajedno nadležni za poštivanje propisa o zaštiti podataka.

Propisi Europske unije o zaštiti podataka iz 2018. dopuštaju Crkvi i drugim vjerskim zajednicama pod određenim uvjetima primjenu vlastitog prava o zaštiti podataka i oblikovanje crkvenih smjernica kojima se u tom pogledu nadzire poštivanje crkvenih zakona. Pritom se mora osigurati da unutar vjerskih zajednica postoji razina zaštite podataka u skladu s propisima EU-a.

Katolička i evangelička Crkva u Njemačkoj sukladno tome primjenjuju vlastite propise o zaštiti podataka.