Kip Gospe Fatimske u rujnu putuje u Siriju kao zaštita kršćanima

Na konferenciji za novinare 12. kolovoza o. Carlos Cabecinhas, rektor Fatimskog svetiša u Portugalu najavio je će hodočasnički kip Gospe Fatimske biti odnese u Damask, u Siriju tijekom mjeseca rujna kako bi molili majčinski zagovor Blažene Djevice.

Marije za mir u zemlji i za dobro kršćanskih zajednica koje pate zbog posljedica rata.Inicijativa je odgovor na zahtjev melkitskog i grko-katoličkog patrijarha, njegove svetosti Grgura III. U trenutcima kada se prisutnost kršćana u toj zemlji drastično smanjila kao rezultat migracija izazvanih ratnim nasiljem.

Crkva se obavezala učiniti sve što je u njezinoj moći kako bi omogućila vjernicima ostati u domovini, u svojim mjestima te je, unatoč općem egzodusu, istaknula povratak 450 kršćanskih obitelji (preko 2250 osoba) u grad Maaloula koji je trenutačno pod kontrolom vlasti nakon što je osvojen od đihadista.

O. Cabecinhas je spomenuo Fatimske poruke u kojima se govori o mučeništvu vjernika te je, spomenuvši riječi pape emeritusa Benedikta XVI. o uznemirujućim događajima prema proročanstvu, istaknuo kako „nijedna patnja nije uzaludna“ te kako tajna, iako u početku uznemirujuća, „završava nadom“.

Rektor je svetišta potaknuo katolike da u duhu isprate Majčin kip „kako bi Gospodin udjelio mir Siriji te ojačao kršćane koji ondje žive“ nadodavši kako je „Fatimska poruka, poruka mira“.