Najmanje 11 mrtvih u napadu islamista na crkve u Indoneziji

U terorističkim napadima u Indoneziji, 13. svibnja, poginulo je najmanje jedanaestero ljudi, više od četrdeset je ranjeno, a tri su crkve uništene.

Eksplozije su odjeknule u katoličkoj crkvi Sv. Marije, indonezijskoj kršćanskoj crkvi i pentekostnoj crkvi, u drugom po veličini indonezijskom gradu Surabayi.

Prvi napad dogodio se tijekom svete mise u katoličkoj crkvi u 7 sati i 30 minuta po lokalnom vremenu, a u njemu je stradalo četvero ljudi, uključujući napadača, prenosi Bitno.net. Nekoliko minuta kasnije u eksploziji u indonezijskoj kršćanskoj crkvi ubijeno je dvoje ljudi, a još dvoje izgubilo je život u napadu na pentekosnu crkvu.

Premda do sada nitko službeno nije preuzeo odgovornost za napade, obavještajne službe navode kako iza njih najvjerojatnije stoje pripadnici islamističke skupine Jemaah Ansharut Daulah, povezane s tzv. Islamskom državom.

Policija navodi kako je napade izvelo najmanje pet osoba, među kojima je i jedna žena koja je sa sobom vodila dvoje djece. Sumnjivu ženu policija je zaustavila u predvorju crkve, a u tom trenutku žena je iznenada zagrlila civila, nakon čega je odjeknula eksplozija.

Wawan Purwanto, ravnatelj za komunikacije Indonezijske obavještajne agencije, kazao je kako su napadi vjerojatno povezani sa smrtonosnim incidentom u zatvoru nedaleko od Jakarte, u kojem su sudjelovale osobe osumnjičene za povezanost sa spomenutom terorističkom skupinom. | Nedjelja.ba