Njemački dječji vrtići nastoje uvesti prostorije gdje djeca “mogu istraživati seksualnost”

Dječji vrtići u Njemačkoj na meti su kritika zbog promicanja korištenja “soba za seksualno istraživanje” u kojima se mala djeca potiču da se dodiruju i upuštaju u seksualne igre s drugom djecom.

U njemačkoj pokrajini Sjeverna Rajna-Vestfalija, najmanje dva vrtića koketiraju s tom idejom. Njemački list Die Welt izvještava kako dječji vrtić tvrdi da nudi “djeci slobodu da isprobaju djetinjastu seksualnost”, inzistirajući na tome da je “masturbacija nešto normalno” i da ustanova smatra dopuštanje seksualnog samozadovoljavanja u svojim prostorijama “od velike važnosti”.

U još jednom vrtiću u državi, ovoga puta u gradu Rheinbergu, u susjednim sobama pripremaju se “doktorske igre” za djecu kako bi istraživala tijela drugih, pišu njemačke novine. Pravila koja izdaje dječji vrtić potiču djecu da izaberu one koje žele “istraživati” i potiču ih da to čine “pažljivo”, govoreći im da se “nikakvi predmeti ne smiju stavljati u tjelesne otvore”.

Ranije ove godine u lipnju, njemački tabloid Bild izvijestio je o sličnim praksama koje se potiču u vrtiću u Hannoveru, što je izašlo na vidjelo nakon što je roditeljima poslana e-poruka.

U uputama od 10 točaka, centar je obavijestio roditelje o svojoj namjeri uvođenja “doktorskih igara” u kojima djeca mogu “maziti i pregledavati” sebe i druge.

“Sva djeca, a posebno predškolci, upoznati su s mjestima u objektu na kojima se može odvijati golotinja i istraživanje tijela”, navodi se u uputama.

“Svako dijete za sebe odlučuje hoće li se i s kim želi igrati fizičkih i seksualnih igara. Djevojčice i dječaci se maze i ispituju samo onoliko koliko je njima i drugoj djeci ugodno.”

Čini se da koncept podupire Pro Familia, vodeća strukovna udruga za seksualnost i partnerstvo u Njemačkoj, koja je nedavno objavila preporuke za vrtiće u kojima potiče tu praksu.

Nakon oštre reakcije javnosti, dječji vrtić Awo-Kita u Hannoveru otkazao je projekt nakon što je glasnogovornik Ministarstva obrazovanja u glavnom gradu pokrajine Donje Saske rekao da “obrazovni koncept u ovom obliku ugrožava dobrobit djeteta”.

Autor: Ivica Mandekić | tribun.hr