Otmica kineskog katoličkog biskupa Petera Shao Zhumina iz Wenzhoua

U sada već redovnom postupku, kineske vlasti otele su katoličkog biskupa Petera Shao Zhumina iz Wenzhoua u istočnoj Kini, koji je ujedno i član podzemne Crkve, te ga odvele “na odmor”.

Vlasti su samo izjavile da je Shao odveden na “turističko putovanja“.

58-godišnji Shao imenovan je biskupom koadjutorom biskupije Yongjia (Wenzhou) 2011., s papinskim mandatom. Potom je postao biskupom 2016. nakon smrti aktualnog biskupa Vincenta Zhua Wei-Fanga.

Od tada su vlasti više puta odvodile Shaoa zbog njegovog protivljenja državnoodobrenoj Crkvi— Kineskoj katoličkoj domoljubnoj udruzi (CCPA) — koja ga ne priznaje.

Prva otmica dogodila se 2016. godine, što je značilo da biskup Shao nije mogao prisustvovati sprovodu svog prethodnika. Godine 2017. Shaoa su još jednom otele vlasti Komunističke partije Kine (KPK), a pušten je tek nakon sedam mjeseci, odnosno nakon kampanje molitve i posta među kineskim katolicima, te intervencije njemačkog veleposlanika u Kini.

S njegovim posljednjim uhićenjem, to je već najmanje šesti put da je podzemni biskup otet i poslan na takav “odmor”. Partija ga je navodno podvrgavala terapijama “pranja mozga”, u pokušaju da ga prisili da prihvati Crkvu koju je odobrila država.

Vrijeme njegovih uhićenja nije slučajno. Oni se uvijek događaju uoči važnih razdoblja u životu katoličkih zajednica: Božića, Uskrsa, Velike Gospe i sada studenog, mjeseca molitve za mrtve.

lifesitenews.com